Smakosze.pl Przepisy Żadna śmietana i majonez. Surówka z porów zalana tym sosem smakuje najlepiej
canva/vinicef

Żadna śmietana i majonez. Surówka z porów zalana tym sosem smakuje najlepiej

5 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na surówkę, która pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań wegetariańskich? Przygotuj obłędną surówkę z pora z jabłkiem i marchewką. Zapomnij o majonezie i śmietanie. O wiele lepszy smak uzyskasz, dodając sos na bazie miodu, oliwy i musztardy.

Sekretem doskonałej surówki z pora jest aromatyczny sos

Surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do dań wegetariańskich, ryb oraz pieczonego, smażonego i duszone mięsa. Wiele osób do surówki dodaje majonez lub śmietanę. Surówka jest wtedy bardzo smaczna, ale dość ciężka.

Surówkę z pora dopraw sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i ulubionej musztardy. Sos wymieszaj dokładnie z przygotowanymi warzywami i od razu podaj. Warzywa skrop również delikatnie sokiem z cytryny. Sok wzmocni smak potrawy i sprawi, że jabłko nie będzie ciemnieć.

Por jest dość ostrym warzywem. Aby złagodzić jego smak, posiekaj go i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw na kilka minut, osusz i dodaj do reszty składników. Tak przygotowana surówka z pora będzie wyraźna, ale o wiele delikatniejsza.

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

Przepis na błyskawiczną surówkę z pora bez majonezu

Składniki:

  • duży por
  • marchewka
  • jabłko
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 3- 4 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić surówkę? Będzie pysznym dodatkiem do obiadu

Por posiekaj i przełóż do garnka lub miski. Zalej wrzątkiem i odstaw na 3- 4 minuty. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Przygotowane składniki przełóż do jednej miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z musztardą i miodem. Następnie przełóż do surówki i wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj od razu, smacznego.

Z pora ugotujesz również wyśmienitą zupę krem . Strzelczyk pokazał przepis na zapiekankę ziemniaczaną w sosie porowo- pieczarkowym . Tani obiad zrobisz błyskawicznie.

surówka z pora.jpg
canva/arfo
Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka
Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy