Żadne faworki, żadne pączki. Na Tłusty Czwartek podaję tylko to
Tłusty Czwartek to jest dzień, w którym wszystkie słodkości idą na pierwszy plan. Kolejki w cukierniach są ogromne, a na stołach królują pączki i faworki. Oczywiście inne słodkości też, jednak te dwa smakołyki najbardziej kojarzą się z tym dniem. My natomiast mamy do zaproponowania przepis na pyszne ciastka, które z pewnością dołączą do obowiązkowych przekąsek na Tłusty Czwartek. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku?
Nie wszyscy wiedzą, że Tłusty Czwartek to tradycja wywodząca się z czasów pogańskich. Miała ona symbolizować pożegnanie zimy i nadejście wiosny. Do naszego kraju dotarła w XVI wieku . Tłusty Czwartek kojarzony jest z ogromną ilością słodkości i to jest właśnie ten dzień, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy odstawić dietę na bok i cieszyć się smakiem słodyczy. Najpopularniejsze są oczywiście pączki, a obok nich faworki .
W naszym kraju jest tradycja , która mówi, że tego dnia każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka, aby mu się wiodło aż do końca roku. Tym razem jednak mamy do zaproponowania przepis na ciasteczka, który z pewnością zapiszecie sobie na później.

Ciasteczka rozetki na Tłusty Czwartek
Rozetki , to pyszne i chrupiące ciasteczka , które swoim smakiem podbiją niejedno podniebienie. Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników:
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 2 jajka,
- 1 budyń waniliowy
- 250 ml mleka,
- 200 ml wody
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Jak zrobić chrupiące rozetki?
Przygotowanie takich ciastek jest bardzo proste .
W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i proszek budyniowy. Wszystko miksujemy , dolewając mleko i wodę. Konsystencja naszego ciasta ma być gęsta i przypominać ciasto na naleśniki. Kiedy całość dokładnie zmiksujemy, ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy olej, tak aby na patelni znalazło się 3-4 cm jego głębokości . Może być też w garnku. Najpierw naszą foremkę namaczamy w oleju , a następnie w cieście i ponownie w oleju. Ważne jest, aby zanurzyć ją w taki sposób, żeby były zakryte boki, ale nie góra foremki. Ciasteczka smażymy przez kilka minut. Kiedy zarumienią się z jednej strony, starannie obracamy na drugą . Po chwili wyciągamy nasze rozetki i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Na koniec dekorujemy ciastka cukrem pudrem. Zdjęcia w tekście pochodzą z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

Sprawdź przepis na tani obiad z kurczakiem . Zobacz, jak zrobić pieczoną kaszankę .