Żadne grzyby. Pierogi z kapustą o wiele lepiej smakują z tym zaskakującym dodatkiem
Pierogi z kapustą i grzybami muszą się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Tak myślałam przez lata, problem w tym, że mój mąż nie cierpi grzybów. Dlatego zastąpiłam je innym dodatkiem i wszyscy – nawet tradycjonaliści marzący o kapustach z grzybami – natychmiast pokochali takie połączenie.
Pierogi z kapustą i serem – zamiennikiem grzybów
Jest zresztą wiele powodów, by grzyby zastąpić serem. Choć połączenie kapusty z grzybami jest stare jak świat i wiele osób oczekuje go na świątecznym stole, na pewno niektórzy ucieszą się ze zdrowego, bogatego w wapń i białko twarogu. Dlatego warto wypróbować ten prosty przepis.
Składniki:
Na ciasto
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- ciepła woda, sól
Na farsz
- 1 biała kapusta
- 20 dkg białego sera
- 1 cebula
- masło, sól, pieprz
Pierogi z kapustą i serem – przepis
Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi. Jasne, że każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i możesz śmiało zrobić ciasto według niego. Ja zagniatam wymienione wyżej składniki pilnując tylko, żeby ciasto było elastyczne. Kółka wycinam szklanką i do każdego z pierogów nakładam po łyżeczce masy.
Jak przygotować pierogi z kapustą?
Żeby zrobić farsz, poszatkowaną kapustę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę. W międzyczasie kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle cebulkę. Kiedy kapusta przestygnie, odciskam ją dodatkowo, żeby nie miała w sobie nadmiaru wilgoci, i dodaję cebulę oraz ser. Rodzina zajada się z apetytem.