Smakosze.pl Przepisy Żadne jabłka. Jesienią robię racuchy tylko z tymi owocami
Fot. Wikipedia/Pilecka

Żadne jabłka. Jesienią robię racuchy tylko z tymi owocami

20 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Racuchy mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz je z jednym, owocowym dodatkiem. To słodkie danie w tej wersji pokocha cała rodzina. Poznaj przepis i przygotuj je nawet dzisiaj.

Racuchy lepsze niż inne

Każdy z nas w większym lub mniejszym stopniu jest łasuchem. Kochamy nie tylko desery, ale też słodkie dania . Jednym z nich są racuchy, które przypadają do gustu każdemu. Te małe placuszki zazwyczaj przyrządza się z jabłkami i cynamonem.

Choć w tradycyjnej wersji są smaczne, mogą być jeszcze lepsze. Poznaj przepis , który umieściliśmy w dalszej części artykułu. Wyjątkowy smak  racuchów w tej wersji zachwycą każdego. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.

śliwki.jpg
Fot. Canva/32gustavsson
Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser powinien dostać medal

Śliwki i kilka innych składników

To, co wyróżnika racuchy z przepisu, to śliwki. Ten smaczny i sezonowy owoc nadaje im odpowiedniej soczystości i naturalnej słodyczy. Oprócz niego potrzebne będą także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać i trzymaj się dokładnych proporcji.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kilka dużych śliwek
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek masła
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier puder

Przepis racuchy ze śliwkami

Do miski wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka oraz wlej mleko. Wymieszaj składniki na jednolitą i gęstą masę. Odstaw je na około 15 minut. W tym czasie przygotuj śliwki. Dokładnie je umyj, usuń pestki, a następnie pokrój w grubsze plastry.

Na patelni rozpuść masło. Ułóż na nich plastry śliwek. Na każdy kawałek owocu ułóż ciasto i uformuj z niego placek. Dolewaj odrobinę oleju i smaż racuchy ze śliwkami z dwóch stron na złoty kolor. Następnie za pomocą ręcznika papierowego odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec ozdób je cukrem pudrem i gotowe.

racuchy ze śliw.jpg
Fot. Canva/A_Lein
Wlej do naleśników zamiast wody lub mleka. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Robię dziurę w ziemniaku i kładę w łazience. Brzmi dziwnie, ale rozwiązuje irytujący problem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy