Żadne mleko czy maślanka. Babcia tylko tego produktu używała do koktajli owocowych. Były przepyszne
Latem nie ma nic lepszego, niż koktajl owocowy. Napój na bazie nabiału po schłodzeniu w lodówce smakuje wręcz wyśmienicie. Nasze babcie zwykły przyrządzać go na bazie nie mleka, a kefiru. W ten sposób przysmak był nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Koktajl owocowy na kefirze nie ma sobie równych
W obecnych czasach koktajle owocowe robi się na mleku. Niektóre osoby dodają do nich także jogurt naturalny. Tymczasem najbardziej wartościowym produktem do przyrządzenia tego napoju jest kefir. Zawiera on w sobie liczne kultury pożytecznych bakterii oraz naturalne probiotyki.
Po koktajl na bazie kefiru mogą sięgać osoby z nietolerancją laktozy. W tym wyrobie znajduje się bowiem jedynie znikoma ilość tego cukru mlecznego. Sprawia to, że kefir mniej obciąża nasz układ pokarmowy.
Pod względem składu wartości odżywczych, kefir wygrywa także z maślanką. Ma od niej jednak więcej kalorii. Jeśli dbamy o dietę, warto wtedy zamienić między sobą te produkty. Koktajl owocowy na maślance będzie lżejszy i bardziej sprzyjający trzymaniu wagi.
Przepis na koktajl owocowy na kefirze
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 2 garście owoców (maliny, jagody, truskawki itp.)
- 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Jak zrobić pyszne i zdrowy koktajl owocowy?
Przygotuj blender do przyrządzenia koktajlu owocowego . Wlej do niego 1 szklankę kefiru. Urządzenie odstaw na chwilę na bok.
Wybrane owoce starannie opłucz . Jeśli używasz truskawek, usuń z nich szypułki . Przed dołożeniem do blendera, owoce osusz nieco za pomocą ręcznika papierowego .
Do składników na koktajl owocowy dodaj opcjonalnie cukier . Całość blenduj przez kilkanaście sekund na wysokich obrotach . Kiedy uzyskasz gładką masę, rozlej napój do szklanek . Najlepiej smakuje po solidnym schłodzeniu w lodówce . Sprawdź konieczne, czemu ważne jest staranne mycie leśnych owoców . Z truskawek w łatwy sposób przygotujesz ten pyszny deser .