Ugotowała truskawki z cukrem i odpaliła blender. Po chwili pokazała najpyszniejszy deser
Truskawki są już tanie i niesamowicie smaczne. Warto skorzystać z trwającego sezonu i przygotować z nich prosty deser niewymagający pieczenia. Podane w formie pianki owoce zachwycą was delikatnością i słodyczą.
Przepis na pianki z truskawek
Lekkie, słodkie i przyjemnie truskawkowe pianki zrobicie w kilka chwil. Potem wystarczy jeszcze odrobina cierpliwości, by orzeźwiający deser umilił wam ciepłe popołudnie. Warto spróbować.
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 200-300 g cukru - zależnie od upodobań
- 50 g żelatyny
- 360 ml wody
Jak przygotować smakowitą piankę z truskawek?
Zaczynamy od umycia truskawek i oczyszczenia ich z szypułek. Warto zachować je do koktajli, bo są jadalne. Owoce wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy trochę wody. Gotujemy, aż truskawki nieco zmiękną, a cukier się rozpuści.
W międzyczasie namaczamy żelatynę w odmierzonej porcji wody. Gdy napęcznieje, przenosimy ją do przestudzonej owocowej masy i starannie blendujemy.
Całość przecieramy przez sito, a następnie miksujemy, by napowietrzyć. Na koniec przenosimy słodki krem do foremek i wyrównujemy powierzchnię. Schładzamy przez kilka godzin w zamrażalniku.
Jak podać truskawki w formie pianki?
Przed zaserwowaniem pianki, kroimy ją na kwadraty, a każdy z nich dekorujemy listkami mięty i świeżymi truskawkami. Można też pokusić się o polanie smakołyku przestudzoną polewą czekoladową, lecz należy to zrobić bardzo ostrożnie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z dodatkiem truskawki. Spróbujcie koniecznie słodkich pierogów — skuszą nawet wybrednych. Być może spodoba wam się także pomysł na szybki deser z bitą śmietaną.
Źródło: TikTok/ewa.masterchef