Żadne śledzie i karp. Makłowicz na święta serwuje zupełnie inną rybę, smakuje jak z restauracji
Zwykle na naszych świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Może pora postawić na inną rybę? Robert Makłowicz z łososia robi pyszne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Ten przepis jest oryginalną propozycją na Boże Narodzenie.
Ryba od Makłowicza, czyli łosoś na Boże Narodzenie
Jakie ryby jadamy w Boże Narodzenie? Większość z nas wskaże karpie, ale też śledzie. Smażone, w galarecie lub w sałatkach są smaczną kulinarną tradycją w wielu polskich domach. Natomiast Robert Makłowicz poleca zupełnie inną rybę na święta.
Ta propozycja będzie pyszną niespodzianką dla bliskich w Boże Narodzenie. Gravlax z łososia od Roberta Makłowicza to danie rodem z najlepszych restauracji . Godnie zastąpi popularnego karpia. Gravlax jest daniem z surowego marynowanego łososia. Przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a sos zachwyci biesiadników.
Jak przyrządzić gravlax z łososia od Roberta Makłowicza?
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia ze skórą
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 100 ml wody
- 1 łyżka brandy
- pęczek koperku
- łyżka zgniecionego białego pieprzu
Składniki na sos:
- 2 łyżki słodkiej musztardy typu niemieckiego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 płaskie łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilkanaście kropel sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżka wody
- 400 ml oleju rzepakowego
- pęczek koperku
Z ryby usuwamy ości, a w pojemniku rozpuszczamy cukier i sól w wodzie oraz brandy. Dodajemy łodygi koperku i biały pieprz. Wkładamy rybę do marynaty, obtaczamy w niej i zamykamy. Pojemnik wkładamy na 2-3 dni do lodówki.
Przyrządzamy sos, więc do miski dokładamy wszystkie składniki oprócz oleju i koperku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru . Stopniowo wlewamy olej rzepakowy i cały czas mieszamy. Wszystkie składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć.
Gravlax z łososia czaruje smakiem
Następnie do sosu dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, to możemy dodać odrobinę wody. Gravlax podajemy z przyrządzonym sosem. Będą do niego pasowały ziemniaki, ale też pieczywo. To wyśmienite danie z łososia smakuje też z sałatkami.
Możemy gravlax potraktować jako przekąskę, którą zaserwujemy w Boże Narodzenie . Smak tego dania można porównać do smaku wędzonego łososia. Przyrządzony sos znakomicie pasuje do tego dania. Z pewnością zachwyci rodzinę i gości podczas świąt. Pisaliśmy o tym, jak smażyć rybę, by była smaczna. Podawaliśmy też przepis na wyśmienite śledzie od pani Wiesi.
Źródło: rmf.fm