Smakosze.pl Przepisy Zagotuj wodę na patelni i wsyp mąkę. Za ten przepis ktoś powinien dostać złoty medal
Fot. youtube.com/Sabinafoodee

Zagotuj wodę na patelni i wsyp mąkę. Za ten przepis ktoś powinien dostać złoty medal

19 stycznia 2025

Oto niezwykły przepis na zwykłe przekąski. Zapieczone faszerowane bułeczki przygotowuje się nieco podobnie do pierogów. Efekt jest jednak zupełnie inny, a mięsne paluchy świetnie nadają się na imprezową przekąskę.

Bułeczki z parzonej mąki

Wsypywanie mąki na patelnię kojarzy nam się głównie z przygotowaniem zasmażki. Jednak kiedy wyjdziemy poza schematy myślenia o naczyniach i sposobach obróbki, możemy dość do ciekawych rezultatów. Tak jest w wypadku tych nietypowych przekąsek.

Patelnia służy nam mianowicie do gruntownego zaparzania mąki na wypieki . Z tak przygotowanego ciasta powstają pszenne bułeczki z prostym i smacznym farszem. Zaparzanie ciasta to znana nam technika – używamy jej choćby przy przygotowaniu pierogów. Gorąca woda aktywuje siatkę glutenową, co czyni ciasto elastycznym i zwartym.

zawijanie bułeczek
Fot. youtube.com/Sabinafoodee
Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie da

Mięsna przekąska

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sabina Foodee. Autorka pokazuje tam najprostszy farsz z mięsa mielonego. Bułeczki takie można oczywiście przygotować z dowolnie skomponowanym nadzieniem. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się np. szpinak i ricotta.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnuszki
  • Przyprawy: rozmaryn, kmin rzymski lub inne ulubione
  • Cukier, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Bułeczki faszerowane z piekarnika

Na głębokiej patelni gotujemy ok. pół litra wody. Z mąki odmierzamy 1/10, pozostałą część wrzucamy na patelnię i mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę.

Ciasto zdejmujemy z ognia. W misce zasypujemy większością pozostałej mąki (reszta pójdzie do podsypania stolnicy). Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz olej i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste . Owijamy je folią kuchenną i odstawiamy do odpoczynku.

Cebulę siekamy. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, przyprawiając solą, pieprzem i przyprawami. Smażymy mięso, aż będzie dobrze przyrumienione .

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy w prostokątne kawałki. Na każdy wykładamy po lyżce farszu i zawijamy. Zaklejamy brzegi.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy na ok. 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dipami.

Wypróbuj też przepisy na najlepsze tradycyjne faworki i fasolkę w sosie z pieczonej papryki .

faszerowane bułeczki
Fot. youtube.com/Sabinafoodee
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem
Wsyp do wody, wymieszaj i włóż do niej owoce. Tak pozbędziesz się pestycydów z cytryn lub mandarynek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy