Zalety mleka w proszku
Mleko w proszku dla znacznej części smakoszy jest jednym z produktów, którzy kojarzy się bezpośrednio z czasami PRL-u. Właśnie wtedy ów produkt cieszył się największą popularnością. Warto mu się przyjrzeć trochę bliżej.
Jakie sekrety skrywa mleko w proszku?
Smakowite mleko w proszku nadal wykorzystuje się w wielu specjałach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na niebanalny deser na jego bazie . Dziś skoncentrujemy się na zaletach tego produktu spożywczego.
Mleko w proszku jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi sporo pełnowartościowego białka. Na 100 g produktu może być go nawet 25 g. Oprócz białka uwagę powinniśmy zwrócić na witaminy, fosfor oraz wapń .
Nie da się ukryć, że wyżej wymienione składniki odżywcze są cenne dla naszego organizmu. Jednak mleko w proszku ma jeszcze inne zalety. O nich również powinniśmy pamiętać. Produkt cechuje się długą trwałością.
Mleko w proszku znacznie dłużej nadaje się do spożycia od płynnego odpowiednika. Jest ono także o wiele bardziej wydajne. W związku z tym możemy sporo zaoszczędzić dzięki jego stosowaniu podczas gotowania .
Mleko w proszku ma pewne wady
Wiele produktów ma zarówno swoje plusy, jak i minusy. Mleko w proszku nie jest tutaj wyjątkiem. W produkcie znajdziemy całą masę węglowodanów . Między innymi za ich sprawą mleko w proszku jest dosyć kaloryczne.
Ciężko uwierzyć, że zaledwie 100 g mleka w proszku może mieć nawet 500 kcal. Jest to równowartość przeciętnej paczki chipsów . Taka kaloryczność sprawia, że mleko w proszku nie jest wskazane u osób, które borykają się z nadwagą.
Nie możemy zapomnieć również o tym, że mleko w proszku dostarcza utlenionej wersji cholesterolu, która nazywana jest oskysterolem . Substancja ta może przyczyniać się do chorób układu krążenia.
Mleko w proszku może także doprowadzić do zaburzenia procesów przyswajania wapnia. Tym samym negatywnie wpływa na kości i zęby. Rzecz jasna mleko w proszku jedzone od czasu do czasu nie powinno nikomu zaszkodzić. Zwłaszcza że z jego pomocą możemy przygotować między innymi kultowy blok czekoladowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Interia Porady