Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
instagram.com/@born_in_the_prl

Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku było swojego czasu wyjątkowo popularnym produktem, z którego korzystało wielu Polaków. Na jego podstawie można przygotować doskonałe ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jeśli tęsknisz za ich smakiem, spróbuj wykonać poniższy przepis - jeden kęs sprawi, że natychmiast cofniesz się w myślach do swojego dzieciństwa.

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?

Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.

Mleko w proszku można było znaleźć w każdej kuchni

Suszone mleko w proszku zawiera mniej niż 2% wody - tak spreparowany nabiał ma znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia, co było głównym powodem opracowania technologii produkcji mleka w proszku. Przechowywanie takiego produktu jest o wiele łatwiejsze i tańsze, ponieważ nie trzeba martwić się konserwację, która w przypadku mleka jest bardzo trudna.

Gospodynie domowe ochoczo używały takiego mleka w swoich kuchniach. Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest ciasto złożone z herbatników, przekładanych kremem z mleka w proszku. Nie wymaga ono pieczenia ani żadnych specjalistycznych umiejętności - z tego powodu stanowi idealny deser na leniwe niedzielne popołudnie.

Genialny sposób Kuronia na soczyste kotlety schaboweGenialny sposób Kuronia na soczyste kotlety schaboweCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, co oznacza biała piana w słoiku z miodem. W tym tekście z kolei zdradzamy sposoby na zrobienie krokietów tak, aby te nie pękały.

Ciasto z mleka w proszku

Screen z filmu na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na platformie YouTube

Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • około 200 g herbatników kakaowych
  • około 100 g herbatników maślanych
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

Zacznij od wlania mleka do rondelka i postawienia go na średnim gazie. Dodaj do mleka laskę wanilii przeciętą na pół lub ekstrakt waniliowy, a także cukier puder. Zagotuj płyn i zdejmij z ognia, a następnie odstaw do przestudzenia.

Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miski i utrzyj na delikatny puch przy pomocy miksera lub blendera. Dodaj do niego ciepłe jeszcze mleko oraz mleko w proszku. Miksuj masę, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładką masę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż warstwę kakaowych herbatników. Wylej na nie połowę masy mlecznej i równomiernie ją rozprowadź. Na nią rozłóż herbatniki maślane i ponownie przykryj je resztą kremu. Na wierzchu rozłóż ostatnią część kakaowych herbatników.

Śmietankę podgrzej w czystym garnku. Nie doprowadzaj jej jednak do wrzenia, inaczej polewa czekoladowa będzie miała nieprzyjemne grudki. Rozpuść w śmietanie czekoladę. Gdy polewa będzie jeszcze płynna, wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. Schowaj ciasto do lodówki na 2 godziny, aby stężało. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl; youtube.com/Opolanka Kasia w Kuchni; en.wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł