Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku
![Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci](https://images.iberion.media/images/1920/u_Hy_Vv8n_Yrc_K_Qr_TC_50c_Oo3_obraz_2021_03_14_150140_1615730502_7509f9c574.jpg)
Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?
Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.
Mleko w proszku można było znaleźć w każdej kuchni
Suszone mleko w proszku zawiera mniej niż 2% wody - tak spreparowany nabiał ma znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia, co było głównym powodem opracowania technologii produkcji mleka w proszku. Przechowywanie takiego produktu jest o wiele łatwiejsze i tańsze, ponieważ nie trzeba martwić się konserwację, która w przypadku mleka jest bardzo trudna.
Gospodynie domowe ochoczo używały takiego mleka w swoich kuchniach. Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest ciasto złożone z herbatników, przekładanych kremem z mleka w proszku. Nie wymaga ono pieczenia ani żadnych specjalistycznych umiejętności - z tego powodu stanowi idealny deser na leniwe niedzielne popołudnie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, co oznacza biała piana w słoiku z miodem. W tym tekście z kolei zdradzamy sposoby na zrobienie krokietów tak, aby te nie pękały.
Screen z filmu na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na platformie YouTube
Przepis na ciasto bez pieczenia
Składniki:
około 200 g herbatników kakaowych
około 100 g herbatników maślanych
500 g mleka w proszku
200 g masła
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
tabliczka mlecznej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki 30%
Zacznij od wlania mleka do rondelka i postawienia go na średnim gazie. Dodaj do mleka laskę wanilii przeciętą na pół lub ekstrakt waniliowy, a także cukier puder. Zagotuj płyn i zdejmij z ognia, a następnie odstaw do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miski i utrzyj na delikatny puch przy pomocy miksera lub blendera. Dodaj do niego ciepłe jeszcze mleko oraz mleko w proszku. Miksuj masę, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładką masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż warstwę kakaowych herbatników. Wylej na nie połowę masy mlecznej i równomiernie ją rozprowadź. Na nią rozłóż herbatniki maślane i ponownie przykryj je resztą kremu. Na wierzchu rozłóż ostatnią część kakaowych herbatników.
Śmietankę podgrzej w czystym garnku. Nie doprowadzaj jej jednak do wrzenia, inaczej polewa czekoladowa będzie miała nieprzyjemne grudki. Rozpuść w śmietanie czekoladę. Gdy polewa będzie jeszcze płynna, wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. Schowaj ciasto do lodówki na 2 godziny, aby stężało. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakinatalerzu.pl; youtube.com/Opolanka Kasia w Kuchni; en.wikipedia.org
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)