Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku
Adam Moskal
Adam Moskal 14.03.2021 01:00

Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
instagram.com/@born_in_the_prl

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?

Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej. 

Mleko w proszku można było znaleźć w każdej kuchni

Suszone mleko w proszku zawiera mniej niż 2% wody - tak spreparowany nabiał ma znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia, co było głównym powodem opracowania technologii produkcji mleka w proszku. Przechowywanie takiego produktu jest o wiele łatwiejsze i tańsze, ponieważ nie trzeba martwić się konserwację, która w przypadku mleka jest bardzo trudna. 

Gospodynie domowe ochoczo używały takiego mleka w swoich kuchniach. Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest ciasto złożone z herbatników, przekładanych kremem z mleka w proszku. Nie wymaga ono pieczenia ani żadnych specjalistycznych umiejętności - z tego powodu stanowi idealny deser na leniwe niedzielne popołudnie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, co oznacza biała piana w słoiku z miodem. W tym tekście z kolei zdradzamy sposoby na zrobienie krokietów tak, aby te nie pękały.

Screen z filmu na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na platformie YouTube

Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki: 

  • około 200 g herbatników kakaowych

  • około 100 g herbatników maślanych

  • 500 g mleka w proszku

  • 200 g masła

  • 200 ml mleka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • tabliczka mlecznej czekolady

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

Zacznij od wlania mleka do rondelka i postawienia go na średnim gazie. Dodaj do mleka laskę wanilii przeciętą na pół lub ekstrakt waniliowy, a także cukier puder. Zagotuj płyn i zdejmij z ognia, a następnie odstaw do przestudzenia. 

Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miski i utrzyj na delikatny puch przy pomocy miksera lub blendera. Dodaj do niego ciepłe jeszcze mleko oraz mleko w proszku. Miksuj masę, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładką masę. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż warstwę kakaowych herbatników. Wylej na nie połowę masy mlecznej i równomiernie ją rozprowadź. Na nią rozłóż herbatniki maślane i ponownie przykryj je resztą kremu. Na wierzchu rozłóż ostatnią część kakaowych herbatników. 

Śmietankę podgrzej w czystym garnku. Nie doprowadzaj jej jednak do wrzenia, inaczej polewa czekoladowa będzie miała nieprzyjemne grudki. Rozpuść w śmietanie czekoladę. Gdy polewa będzie jeszcze płynna, wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. Schowaj ciasto do lodówki na 2 godziny, aby stężało. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl; youtube.com/Opolanka Kasia w Kuchni; en.wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram