Zalewa ciasto olejem, dodaje nadzienie i wkłada do piekarnika. Ten przepis ma 100 lat
Pieczone pierogi nie są dla mnie niczym nowym. Jednak przepis sprzed ponad wieku zaskakuje nietypowym farszem i sposobem przygotowania ciasta. Masę zanurza się w tłuszczu na długi czas, co nadaje jej niesamowitej delikatności. Warto podjąć wysiłek — danie smakuje obłędnie.
Smaczne pieczone pierogi sprzed ponad 100 lat
Recepturę na wyjątkowe zawijane ciasto pierogowe z farszem jajecznym znalazłam w jednej ze starych książek kucharskich. Zrobienie wymaga trochę czasu, ale pieczony przysmak jest przepyszny. Wszyscy go chwalili, więc z pewnością powtórzę to doświadczenie.
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml oleju, oliwy lub masła
Składniki na farsz:
- 6 dużych jaj
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składników nie ma wiele, a przygotowanie, choć odrobinę czasochłonne, zaowocuje znakomitym posiłkiem. Zerknijcie na instrukcję, by przekonać się, jak niewiele potrzeba, by go skosztować. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pieczone pierogi? 100-letni przepis jest świetny
Farsz i ciasto na pieczone pierożki można przygotować osobno, lecz jeśli możecie, zróbcie je razem. Ciasto po zagnieceniu musi co prawda pozostać w tłuszczu przez dłuższy czas, ale dokładnie ten moment będzie idealny, by spokojnie sporządzić nadzienie.
Przygotowanie ciasta na pierożki
Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól i formujemy dołek. Stopniowo wlewamy do niego wodę, cały czas mieszając składniki. Gdy masa będzie jednolita i gładka przenosimy ją do miski.
Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dzielimy ją na dwie części, z których formujemy długie, dość grube wałki. Tniemy je na kawałki takiej wielkości, by utworzyły placuszki o grubości do 5 mm i średnicy około 10 cm.
Układamy je w naczyniu wypełnionym olejem, najlepiej rzepakowym, który nie zdominuje smaku. Dokładnie smarujemy. Naczynie przykrywamy i pozostawiamy na godzinę.
Przygotowanie farszu
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Cebulę dymkę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Ostudzone jaja na twardo kroimy w kostkę. Mieszamy z warzywem i doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Każdy z placuszków rozciągamy dłońmi, tak aby utworzyć spory i cienki okrąg. Umieszczamy na nim do 2 łyżek farszu i zawijamy podobnie jak gołąbki. Gotowe sakiewki przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podawać pieczone pierogi?
Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Nie wymaga dodatków, ale kwaśna śmietana lub karmelizowana cebula doskonale uzupełnią jego smak. Możecie też zjeść je z soczystą surówką z marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne pierogi. Sprawdźcie koniecznie roślinne ruskie z tofu zamiast twarogu. Być może skuszą was też słodkie pierogi z jabłkiem i cynamonem .