Zalewam naleśniki mlekiem. Koleżanki były zdziwione, teraz robią tak samo
Przyzwyczajeni jesteśmy do smażenia naleśników. Jednak ja robię je inaczej. Wprawdzie smażę naleśniki, ale potem zalewam mlekiem i gotuję. Polecam każdemu smakoszowi przepis na danie, które wychodzi pyszne jak nigdy dotąd.
Zalej naleśniki mlekiem, a nie pożałujesz
Lubisz naleśniki? Ja przepadam za nimi w każdym wydaniu. Zajadam się tym daniem na słodko, jadam na słono i w sposób wytrawny . Naleśniki podaję na śniadanie, ale czasem też serwuję na obiad. Pasują właściwie na każdy posiłek i mogę jeść je o każdej porze.
Chętnie też próbuję nowych przepisów. Ostatnio robię naleśniki, a potem zalewam je mlekiem. Gotuję je, a efekt jest niesamowity. Wychodzą tak delikatne i rozpływające się w ustach, że każdy, kto ich spróbuje, prosi mnie o przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować naleśniki?
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki
- 300 ml mleka
- 3 łyżki oleju
Składniki do sosu:
- 200 ml mleka
- 40 g masła
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia naleśników. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i sól. Składniki wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i połącz składniki . Wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać jednolite ciasto naleśnikowe.
Teraz wlej olej, wymieszaj i smaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki gotuj w sosie zrobionym z mleka i masła. Potem wyjmij je na talerz, złóż na 4 części i wszystkie ułóż na patelni . Zalej znów mlekiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Takich naleśników jeszcze nie jadłeś
Naleśniki przygotowane w taki sposób są wyjątkowo smaczne. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach są doskonałą propozycją na wiosenny lub letni posiłek . Możesz podać je z truskawkami, malinami i twarożkiem. Naleśniki w takim wydaniu zachwycają każdego, kogo nimi częstuję.
Dlatego polecam przepis na naleśniki gotowane . Pyszne i delikatne będą smakować każdemu łasuchowi . Zrobisz je w prosty sposób dzięki tej sprawdzonej recepturze. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszne ciasto z kilku składników. Radziliśmy, jak ugotować niecodzienny rosół z przepisu Ewy Wachowicz.
Źródło: YouTube/cookrate.polska
Zdjęcia: screen YouTube/cookrate.polska