Zamówiła kotlet schabowy za 25 zł. Zamarła, gdy spojrzała na rachunek
Jedna z turystek opisała w sieci sytuację, która spotkała ją w jednej z beskidzkich restauracji. Kobieta zamówiła kotlet schabowy w atrakcyjnej cenie 25 zł. Niestety, gdy zobaczyła rachunek przeżyła bardzo niemiłe rozczarowanie.
Kolejny "paragon grozy"
Od paru lat ogromne emocje wzbudzają tzw. “paragony grozy”. Szczególnie często pojawiają się one w turystycznych miejscowościach. Z roku na rok urlop w popularnej miejscowości może stać się coraz bardziej kosztowny dla polskiej rodziny. Szczególnie dużym wydatkiem jest jedzenie.
Dziś media w Polsce żyją historią pani Ilony, która podzieliła się w liście do redakcji portalu Gazeta.pl, swoim doświadczeniem z majówkowego wyjazdu w Beskidy. Niestety, turystka nie spodziewała się tak wysokich cen. Już pierwszego dnia znacznie przekroczyła swój starannie zaplanowany na wyjazd budżet. Prawdziwe zaskoczenie przeżyła jednak w jednej z lokalnych restauracji.
Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle
Radość trwała krótko
Turystka wybrała się do popularnej restauracji, która słynie z regionalnych obiadów. Miejsce cieszy się ogromnym zainteresowaniem, aby zjeść w nim obiad należy stać w kolejce 30 minut. Kobieta uznała to jednak za dobry znak.
Początkowo ceny w lokalu nie wzbudziły jej niepokoju. Uznała nawet, że kotlet schabowy za 25 zł jest dość niedrogą opcją, jednak jej radość trwała krótko. Okazało się, że 25 zł - to koszt samego kotleta, a za dodatki do niego należy dopłacić osobno. W rzeczywistości zestaw obiadowy kosztował ponad 40 zł.
"Żerują na nieuwadze klientów"
Turystka nie przebiera w słowach i ma żal do restauracji za obecne w niej praktyki. Jej zdaniem lokal w ten sposób wręcz “żeruje na nieuwadze klientów”. “Zachęcają reklamą ”schabowy za 25 zł, a później wychodzi faktyczny koszt obiadu to ponad 40 zł". Na koniec kobieta gorzko stwierdziła, że zupełnie nie dziwi się, że wielu Polaków woli na urlopy jeździć za granicę. Takie praktyki są rzeczywiście dość powszechne, w wielu miejscach dodatki liczone są osobno. Dlatego, warto zachować czujność i dokładnie czytać menu lub zapytać się kelnera o szczegóły. W ten sposób unikniemy przykrej niespodzianki przy płaceniu rachunku.
Jeśli od chodzenia po restauracjach, wolicie samodzielne przygotowywanie posiłków, to trafiliście w idealne miejsce. Na naszej stronie znajdziecie wiele hitowych przepisów m.in. na szybki obiad z mięsem i kapustą oraz wiosenne pierogi.