Zapomniana, a lepsza niż krupnik. Przepis na zupę mam z zeszytu babci
Szukasz pomysłu na pyszną, szybką i pożywną zupę? Przepis na to danie znalazłam w zeszycie z przepisami babci. Zupa nie dość, że syci na wiele godzin, to doskonale działa na żołądek, rozgrzewa i jest pełna smaku. Moim zdaniem jest 100 razy lepsza niż krupnik.
Zapomniana zupa z zeszytu babci
Polacy uwielbiają zupy. Rosół , ogórkowa, pomidorowa, czy krupnik to klasyki, które często goszczą na naszych stołach. Niedawno jednak szukałam pomysłu na inną, tradycyjną zupę, której dawno nie jadłam. Sięgnęłam po zeszyt z przepisami babci.
Znalazłam w nim przepis na zupę lepszą niż krupnik. Pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Jest w niej mięso, warzywa , pieczarki i przyprawy takie, jak natka pietruszki, czy suszony lubczyk. Zupę gotuję od razu na dwa dni. Jest świetnym pomysłem na obiad, a w dodatku działa kojąco na cały układ pokarmowy.
![zupa na obiad przepis babci.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_na_obiad_przepis_babci_710b276bda.jpg)
Przepis na szybką zupę ryżową
Z podanego przepisu ugotujesz zupę dla 4-5 osób. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy. Zupę ryżową dopraw do smaku suszonym lubczykiem, natką pietruszki i podaj z kawałkiem ugotowanego w niej mięsa.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 4-5 pieczarek
- korzeń i natka pietruszki
- kawałek selera
- por (biała i zielona część)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 100 g białego ryżu
- pieprz, sól
- suszony lubczyk
- łyżeczka masła
Jak ugotować zupę ryżową?
Do garnka włóż mięso , liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj pieprz. Następnie zalej 2 l wody i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je. Do garnka włóż kawałek selera, białą i zieloną część pora, korzeń i kilka gałązek natki pietruszki. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki. Z wywaru wyjmij ugotowane warzywa. Do garnka wrzuć marchew, ryż, dopraw solą i gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby ryż się nie przypalił. W tym czasie zetrzyj na tarce pieczarki i przesmaż je na maśle.
![pieczarki do zupy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_do_zupy_88630efc33.jpg)
Dodaj do garnka pod koniec gotowania. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym lubczykiem. Ryżową podaj z kawałkiem ugotowanego mięsa i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Na obiad polecamy również zupę warmińską oraz nietypowe kotlety . Smaczniejsze nawet, niż schabowe, czy mielone.
![zupa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_8438f2eb26.jpg)