Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit
Canva/Dusan Manic

Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit

16 września 2023

W jaki sposób robicie pierogi? Pewnie je lepicie, prawda? Jednak teraz pierogi robi się zupełnie inaczej. Roluj pierogi i zrób potrawę jak z Bałkanów. Smak tych wyjątkowych pierogów was zachwyci. Polecamy przepis na pyszne rolowane pierogi rodem z Chorwacji i Słowenii.

Pierogi, czyli rolujemy

Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotować je z mięsem, kapustą i grzybami, czy szpinakiem. Oprócz tego jemy pierogi ruskie, ale pierogi na słodko. Tu możemy wykorzystać różne owoce.

Dzięki truskawkom, czy jagodom pierogi staną się wyjątkowo pysznym daniem. Jednak t eraz zapomnij o ich lepieniu. Wszystko dlatego, że rolowanie stało się prawdziwym hitem. Polecamy przepis na rolowane pierogi z Bałkanów.

pierogi
Canva/Dusan Manic
Dziadek gotował folię aluminiową w garnku. Poznałam powód i teraz robię to samo

Jak zrobić rolowane pierogi?

Składniki:

  • 200 g maki pszennej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

Wyrabiamy ciasto pierogowe z mąki, wody i oleju. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 20 minut . Twaróg łączymy z żółtkiem i cukrem. Powinna powstać gładka masa.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy nadzieniem serowym, ale zostawiamy boki wolne. Zawijamy w roladę i sklejamy końce. Bawełnianą ściereczkę posypujemy bułką tartą i zawijamy roladę.

Rolowanie, czyli bałkańskie pierogi

Teraz końce materiału zawiąż ciasno nicią i wkładamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut . Następnie wyjmujemy, rozwijamy i kroimy na plastry.

Rolowane pierogi możemy podawać z bułką tartą, roztopionym masełkiem i cukrem pudrem. To danie pochodzi ze Słowenii i Chorwacji i nazywa się Struklji. Te rolowane pierogi będą smaczną kulinarną podróżą na Bałkany. Pisaliśmy o pierogach z jagodami. Podawaliśmy przepis na pierogi ruskie z pysznym dodatkiem.

pierogi
Canva/a_namenko

Źródło: przyslijprzepis.pl

Od lat nie kupuję przecieru pomidorowego w sklepie. Mój własny smakuje mi bardziej
W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy