Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie, ten patent to prawdziwy hit
W jaki sposób robicie pierogi? Pewnie je lepicie, prawda? Jednak teraz pierogi robi się zupełnie inaczej. Roluj pierogi i zrób potrawę jak z Bałkanów. Smak tych wyjątkowych pierogów was zachwyci. Polecamy przepis na pyszne rolowane pierogi rodem z Chorwacji i Słowenii.
Pierogi, czyli rolujemy
Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotować je z mięsem, kapustą i grzybami, czy szpinakiem. Oprócz tego jemy pierogi ruskie, ale pierogi na słodko. Tu możemy wykorzystać różne owoce.
Dzięki truskawkom, czy jagodom pierogi staną się wyjątkowo pysznym daniem. Jednak t eraz zapomnij o ich lepieniu. Wszystko dlatego, że rolowanie stało się prawdziwym hitem. Polecamy przepis na rolowane pierogi z Bałkanów.
Jak zrobić rolowane pierogi?
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 250 g białego sera
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
Wyrabiamy ciasto pierogowe z mąki, wody i oleju. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 20 minut . Twaróg łączymy z żółtkiem i cukrem. Powinna powstać gładka masa.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy nadzieniem serowym, ale zostawiamy boki wolne. Zawijamy w roladę i sklejamy końce. Bawełnianą ściereczkę posypujemy bułką tartą i zawijamy roladę.
Rolowanie, czyli bałkańskie pierogi
Teraz końce materiału zawiąż ciasno nicią i wkładamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut . Następnie wyjmujemy, rozwijamy i kroimy na plastry.
Rolowane pierogi możemy podawać z bułką tartą, roztopionym masełkiem i cukrem pudrem. To danie pochodzi ze Słowenii i Chorwacji i nazywa się Struklji. Te rolowane pierogi będą smaczną kulinarną podróżą na Bałkany. Pisaliśmy o pierogach z jagodami. Podawaliśmy przepis na pierogi ruskie z pysznym dodatkiem.
Źródło: przyslijprzepis.pl