Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Posmakuj Polski

Od lat nie kupuję przecieru pomidorowego w sklepie. Mój własny smakuje mi bardziej

16 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Domowy przecier pomidorowy warto zrobić właśnie teraz. Już za chwilę możliwość kupienia pomidorów z pola zniknie, a na bazarkach pojawią się warzywa ze szklarni. Słoiki z aromatycznym sosem pozwolą nam zatrzymać smak lata.
 

Prosty przepis na domowy przecier pomidorowy

Pomidory do Polski trafiły wraz z królową Boną. Nazywane również włoskimi jabłkami owoce idealnie nadają się na przecier, który z kolei przyda się do niejednego dania. Co roku robię słuszną ilość na koniec sezonu — jest lepsza niż gotowce ze sklepu.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów gruntowych jajo
  • 20 g cukru
  • 10 g soli

Nie potrzeba wiele, by mieć zapas bazy na pomidorówkę na długie zimowe miesiące. Wykonanie przecieru też jest niesamowicie proste. Przekonajcie się o tym sami, sprawdzając instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu.

Pomidory idealne na przecier.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Posmakuj Polski
Ramówka TVN się zmienia

Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić przecier pomidorowy? Przepis jest banalny

Zaczynam od umycia pomidorów i pokrojenia ich w ćwiartki lub ósemki (jeśli są bardzo duże). Wrzucamy je do garnka i gotujemy tak długo, aż zaczną puszczać soki. Wtedy pomidorową pulpę stopniowo przenosimy na sito o gęstym splocie i przecieramy, korzystając z drewnianej łyżki.

Skórki i pestki powinny nam zostać w sitku. Masę oddzieloną do nich dalej redukujemy, a na koniec dodajemy sól i cukier. Dokładnie mieszamy, po czym przystępujemy do przelewania przecieru pomidorowego do czystych słoików. Zakręcamy dokładnie i studzimy ustawione wiekiem do dołu. Możemy wcześniej poddać przetwory pasteryzacji .

Jak wykorzystać przecier pomidorowy?

Przecier z aromatycznego warzywa przyda się zarówno do zupy, jak i do każdego sosu z udziałem pomidorów. Skorzystacie z niego np. robiąc proste lasagne z sosem bolońskim czy leczo z ciecierzycą . Ogranicza was tak naprawdę tylko wyobraźnia.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na utrwalenie smaku pomidorów. Sprawdźcie jak zrobić z nich znakomitą kiszonkę . Być może skuszą was również pyszne pomidory konfitowane — smakują wprost nieziemsko.

Przecier pomidorowy w słoiku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Posmakuj Polski
zagadka z chlebem

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź

CZYTAJ DALEJ
kiwi

Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >