Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o majonezie. Jajka połącz z innym sosem, wyjdzie cudo
Fot. Canva/DeniseBush

Zapomnij o majonezie. Jajka połącz z innym sosem, wyjdzie cudo

8 lutego 2025

Jajka i majonez wydają się dla siebie stworzone. Pewnie dlatego, że majonez stworzony jest (między innymi) z jajek. Jednak istnieją też inne sosy, czasem znacznie bogatsze i pełniejsze, takie jak ten.

Sos do jajek lepszy niż majonez

Zimne potrawy z gęstymi sosami to jeden z filarów europejskiej kuchni. Francuzi wprowadzili przede wszystkim swoje „cztery klasyczne -aises”, nazywane tak, bo w ich języku nazwy wszystkich kończą się podobnie: majonez, sos holenderski i berneński . Jednak stuletnie tradycje to jedno, a kreatywność w kuchni to coś zupełnie innego. Klasyczność sosów nie zobowiązuje nas, by się ich trzymać.

Stąd pomysł na ten śmietankowy sos do jajek. Smaku nadaje mu najlepiej komponująca się z nimi zielenina: koperek . Jajka z takim sosem są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo efektowne.

sos do jajek

Dawniej faworki robiono inaczej. Poznaj przepis z 1931 roku

Sałatka jajeczna z sosem koperkowym

Oto przepis na sałatkę jajeczno-ziemniaczaną z sosem koperkowym . Sos taki jednak nada się także jako po prostu przyprawa do pokrojonych na połówki jajek na twardo. Można zastosować go także do sałatki jarzynowej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz

składniki sosu koperkowego

Sos koperkowy do jajek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości i obieramy . Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu zdejmujemy z nich łupiny. Jajka kroimy na połówki, a ziemniaki w mniejsze kawałki.

W rondelku zagotowujemy pół litra wody. Dodajemy masło, posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę kostki rosołowej.

koperek

Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Następnie hartujemy ją wywarem . W końcu – dolewamy do garnka.

Sos gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, aż jego k onsystencja zmieni się na gęściejszą . Zalewamy nim ziemniaki i jajka w miseczce lub układamy je na talerzu, polewamy sosem i przybieramy.

Wypróbuj też przepisy na rybę na obiad i gołąbki z pieczarkami siostry Anastazji .

jajka w sosie koperkowym

Na obiad podałem wyśmienitą rybę. Zdrowa, ma mało ości i teraz jest w promocji
Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy