Zapomnij o majonezie. Jajka połącz z innym sosem, wyjdzie cudo
Jajka i majonez wydają się dla siebie stworzone. Pewnie dlatego, że majonez stworzony jest (między innymi) z jajek. Jednak istnieją też inne sosy, czasem znacznie bogatsze i pełniejsze, takie jak ten.
Sos do jajek lepszy niż majonez
Zimne potrawy z gęstymi sosami to jeden z filarów europejskiej kuchni. Francuzi wprowadzili przede wszystkim swoje „cztery klasyczne -aises”, nazywane tak, bo w ich języku nazwy wszystkich kończą się podobnie: majonez, sos holenderski i berneński . Jednak stuletnie tradycje to jedno, a kreatywność w kuchni to coś zupełnie innego. Klasyczność sosów nie zobowiązuje nas, by się ich trzymać.
Stąd pomysł na ten śmietankowy sos do jajek. Smaku nadaje mu najlepiej komponująca się z nimi zielenina: koperek . Jajka z takim sosem są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo efektowne.
Sałatka jajeczna z sosem koperkowym
Oto przepis na sałatkę jajeczno-ziemniaczaną z sosem koperkowym . Sos taki jednak nada się także jako po prostu przyprawa do pokrojonych na połówki jajek na twardo. Można zastosować go także do sałatki jarzynowej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka masła
- Sól, pieprz
Sos koperkowy do jajek
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości i obieramy . Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu zdejmujemy z nich łupiny. Jajka kroimy na połówki, a ziemniaki w mniejsze kawałki.
W rondelku zagotowujemy pół litra wody. Dodajemy masło, posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę kostki rosołowej.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Następnie hartujemy ją wywarem . W końcu – dolewamy do garnka.
Sos gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, aż jego k onsystencja zmieni się na gęściejszą . Zalewamy nim ziemniaki i jajka w miseczce lub układamy je na talerzu, polewamy sosem i przybieramy.
Wypróbuj też przepisy na rybę na obiad i gołąbki z pieczarkami siostry Anastazji .