Zapomnij o smażeniu pączków. Te są 100 razy lepsze
Tłusty Czwartek już niedługi, dlatego warto zaplanować sobie przygotowywanie pysznych słodkości. W cukierniach i na polskich stołach bez wątpienia będą królować pączki i faworki, to już tradycja. Z pewnością dla innych smakołyków też znajdzie się miejsce. Jednak my zaproponujemy te klasyczne pączki, ale troszkę w innej formie.
Co warto zjeść w Tłusty Czwartek?
Tłusty czwartek to z pewnością dzień , na który czeka wiele osób. Między innymi dlatego, że jest to czas poświęcony słodkim smakołykom, które można jeść na potęgę, ale oczywiście z umiarem . Klasyczne faworki czy pączki różą, czekoladą czy dżemem to już tradycja, lecz przez swoją dużą ilość kalorii, wiele osób po prostu sobie ich odmawia. Dlatego mamy do zaproponowania nie smażone, a pieczone pączki .
Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla osób, które jednak chcą zachować jakąś dietę w Tłusty Czwartek. Mają one mniej kalorii i przypominają małe bułeczki . Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić.
Pączki bez smażenia na Tłusty Czwartek
Pączki bez smażenia odbiegają formą od tych tradycyjnych. Natomiast jest to świetna alternatywa dla osób będących na diecie . Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
- 70 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
- marmolada lub czekolada
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pączki bez smażenia?
Przygotowanie takich nowatorskich pączków nie jest trudne i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu .
W pierwszej kolejności do miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, wlewamy 100 ml mleka i wsypujemy 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut .
W międzyczasie miksujemy żółtka z białym cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią . Miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Do osobnej miski przesiewamy 500 g mąki, naszą żółtkową masę, rozpuszczone masło oraz dodajemy wcześniej zrobiony rozczyn i zalewamy pozostałą 100 ml mleka. Wyrabiamy nasze ciasto .
Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, przykrywamy ją ściereczką i odkładamy w ciepłym miejscu na około godzinę .
Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski i znowu wyrabiamy. Formujemy z niego równe kulki i każdą lekko rozwałkowujemy, aby mieć możliwość dodania nadzienia. W tym przypadku jest dowolność, może być np. marmolada, dżem lub czekolada . Następnie ponownie formujemy równą kulkę, zlepiając brzegi ciasta tak, aby nadzienie nie wypłynęło.
Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką jeszcze na około 15 minut, aby dać im możliwość podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut , aż się ładnie zarumienią.
Nadzienie można dodać zarówno przed jak i po pieczeniu .
Po upieczeniu pączki dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem .
Sprawdź przepis na surówkę z kiszonej kapusty . Zobacz, jak najlepiej wyczyścić czajnik .