Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o smażeniu pączków. Te są 100 razy lepsze
Fot. Canva

Zapomnij o smażeniu pączków. Te są 100 razy lepsze

4 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Tłusty Czwartek już niedługi, dlatego warto zaplanować sobie przygotowywanie pysznych słodkości. W cukierniach i na polskich stołach bez wątpienia będą królować pączki i faworki, to już tradycja. Z pewnością dla innych smakołyków też znajdzie się miejsce. Jednak my zaproponujemy te klasyczne pączki, ale troszkę w innej formie.

Co warto zjeść w Tłusty Czwartek?

Tłusty czwartek to z pewnością dzień , na który czeka wiele osób. Między innymi dlatego, że jest to czas poświęcony słodkim smakołykom, które można jeść na potęgę, ale oczywiście z umiarem . Klasyczne faworki czy pączki różą, czekoladą czy dżemem to już tradycja, lecz przez swoją dużą ilość kalorii, wiele osób po prostu sobie ich odmawia. Dlatego mamy do zaproponowania nie smażone, a pieczone pączki .

Faworki posypane cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/vivooo

Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla osób, które jednak chcą zachować jakąś dietę w Tłusty Czwartek. Mają one mniej kalorii i przypominają małe bułeczki . Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić.

Pyszne pączki na Tłusty Czwartek
Fot. Canva
Kupił śledzie od Gessler za 57 zł. 1 kęs i już wiedział, co o nich myśleć

Pączki bez smażenia na Tłusty Czwartek

Pączki bez smażenia odbiegają formą od tych tradycyjnych. Natomiast jest to świetna alternatywa dla osób będących na diecie . Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 żółtek
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka
  • marmolada lub czekolada

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pączki bez smażenia?

Przygotowanie takich nowatorskich pączków nie jest trudne i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu .

W pierwszej kolejności do miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, wlewamy 100 ml mleka i wsypujemy 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut .

W międzyczasie miksujemy żółtka z białym cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią . Miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.

Do osobnej miski przesiewamy 500 g mąki, naszą żółtkową masę, rozpuszczone masło oraz dodajemy wcześniej zrobiony rozczyn i zalewamy pozostałą 100 ml mleka. Wyrabiamy nasze ciasto .

Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, przykrywamy ją ściereczką i odkładamy w ciepłym miejscu na około godzinę .

Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski i znowu wyrabiamy. Formujemy z niego równe kulki i każdą lekko rozwałkowujemy, aby mieć możliwość dodania nadzienia. W tym przypadku jest dowolność, może być np. marmolada, dżem lub czekolada . Następnie ponownie formujemy równą kulkę, zlepiając brzegi ciasta tak, aby nadzienie nie wypłynęło.

Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką jeszcze na około 15 minut, aby dać im możliwość podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut , aż się ładnie zarumienią.

Nadzienie można dodać zarówno przed jak i po pieczeniu .

Po upieczeniu pączki dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem .

Małe pączki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva

Sprawdź przepis na surówkę z kiszonej kapusty . Zobacz, jak najlepiej wyczyścić czajnik .

Nigdy nie sięgaj po takie liście laurowe. Zupa kompletnie straci smak
Wsyp kakao do mleka skondensowanego i wymieszaj. To deser na medal
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy