W tym roku pączki zrobię inaczej, niż zwykle. Będą puszyste i o wiele lżejsze

W tym roku Tłusty Czwartek wypada później, niż w poprzednich latach. Na narodowy dzień słodkości musimy zaczekać aż do 27 lutego. Nie mogłam się doczekać i postanowiłam wypróbować przepis na nieco inne pączki. Są doskonałe! Lekkie, puszyste, pełne smaku. I co najważniejsze - nie są tak ciężkie. Z tego przepisu na pewno będę korzystać częściej.
Lekkie pączki polecają się w karnawale
Moja rodzina uwielbia pączki. Zwykle robiłam je tradycyjnie, smażąc na głębokim tłuszczu. Takie pączki są pyszne, ale niestety bardzo kaloryczne. Niedawno jednak znalazłam świetny przepis, który postanowiłam wypróbować.
Pączki wyszły puszyste, delikatne i o wiele lżejsze niż klasyczne. Sekret tkwi w sposobie przygotowania słodkości. Nie smażymy ich na oleju, a pieczemy w piekarniku. Pączki z piekarnika na pewno zrobię w Tłusty Czwartek. Podam je z marmoladą z róży, skórką kandyzowaną i lukrem. To moje ulubione połączenie.
Pieczone pączki możemy przygotować z innymi dodatkami. Może to być inna marmolada, budyń, krem adwokatowy. Zamiast lukru gotowe pączki możemy oprószyć cukrem pudrem. Każde połączenie jest doskonałe, a pączki znikną błyskawicznie.

Prosty przepis na puszyste pączki
Z podanych składników przygotujesz 16 pysznych, puszystych pączków.
Składniki na ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na lukier:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- około 200 g ulubionej marmolady (polecam marmoladę różaną)
- 3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
- jajko do posmarowania pączków przed pieczeniem
- papilotki
Jak zrobić pączki z piekarnika?
Na początku przygotuj ciasto: do małej miski wsyp drożdże, zalej je ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Do większej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Zrób niewielkie wgłębienie i wlej tam drożdże z mlekiem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając po jednym jajku.
Do masy dodawaj stopniowo masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie błyszczące, jednolite i będzie bez trudu odchodziło od ręki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Ugnieć je, a następnie rozpłaszcz dłońmi na placek o grubości 1 cm.
Teraz powycinaj kółka, np. przy pomocy szklanki o średnicy ok. 7 cm. Powinno wyjść 16 kółek. Na każdą porcję ciasta nałóż niewielką ilość marmolady, uformuj kulę i włóż do papilotek. Tak przygotowane pączki ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na 30 minut.

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Przed włożeniem pączków do piekarnika nasmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Pączki należy piec około 17 minut.
W tym czasie przygotuj lukier: do rondelka wlej wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawaj cukier, stale mieszając. Upieczone, lekko przestudzone pączki polej lukrem i oprósz skórką kandyzowaną z pomarańczy. Smacznego!
Polecamy również wyśmienity sernik z nietypowym dodatkiem oraz przepis na pieczone faworki.






































