Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz nawet bez mięsa
canva / getty images

Zapomnij o zwykłych mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz nawet bez mięsa

1 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Poniżej znajdziesz iście rewolucyjny przepis na tę potrawę. Wypróbuj doskonały patent na smażone kotlety z selera. Lekkie, a zarazem pożywne danie będzie na stole totalnym zaskoczeniem.

Smaczne i niedrogie kotlety mielone

Kotlety mielone z  selera mają jeszcze jedną zaletę, której nie sposób pominąć. Ich przygotowanie jest dużo tańsze, niż w przypadku mięsnego odpowiednika. Potrzebujesz dosłownie kilku podstawowych produktów, które zapewne znajdziesz w lodówce, oraz oczywiście dorodnego korzenia selera. Zetrzyj warzywo, wymieszaj i usmaż- tylko tyle wystarczy, aby postawić pyszny posiłek na stole.

Dietetyk ostrzega przed produktami z uwielbianym dodatkiem. Mogą narazić na szwank Twoje zdrowie

Przepis na apetyczne kotlety mielone z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • 3 jajka + 1 jajko do panierowania
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • majeranek
  • Sól i pieprz do smaku

Najlepsze kotlety mielone bez mięsa krok po kroku

Selera do kotletów mielonych zetrzyj na grubych oczkach tarki . Przełóż warzywo do miski. Następnie dołóż do niego drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem .

Do zawartości miski dodaj 3 całe jajka, olej i bułkę tartą . Wymieszaj składniki na gładką masę. Powinna być ona dość zwarta, aby bez trudu formować z niej kotlety mielone . Jeśli jest zbyt luźna dodaj nieco więcej bułki tartej .

Z wymieszanych starannie składników formuj niewielkie kotlety mielone . Każdego z nich obtocz najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej . Gotowe egzemplarze odkładaj na chwilę na bok.

Na patelni dobrze rozgrzej olej . Kotlety mielone z selera smaż na złocisty kolor . Kiedy z jednej strony ładnie się zarumienią, przewracaj je na drugą. Tak przyrządzone kotlety z selera gotowe są do podania z ulubionymi dodatkami . Liście selera mogą być bazą do niejednej pysznej potrawy . Podczas przyrządzania klasycznych mielonych pod żadnym pozorem nie popełnij tego błędu .

tarcie selera na tarce.png

Jeszcze tylko dziś mięso w Biedronce za ułamek ceny. Warto się pospieszyć
Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy