Jak wykorzystać w kuchni liście selera? Nie wyrzucaj ich, są cenniejsze nawet od korzenia
Seler korzeniowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w polskiej kuchni. Bulwa jest nieodłącznym składnikiem rosołu i innych zup, robimy też z niej surówki. Czy można jednak w jakiś sposób wykorzystać liście selera? Oczywiście, że tak. Poniżej zdradzamy kilka pomysłów.
Seler sam w sobie jest warzywem bardzo zdrowym i warto go spożywać pod różnymi postaciami. Liście selera zawierają nawet więcej składników mineralnych i witamin, niż sam korzeń. Bardzo polecamy włączenie ich do menu. Możesz zrobić to na wiele sposobów.
Liście selera są bardziej uniwersalne niż myślisz
Liście selera stanowią doskonały dodatek do zup, sosów, sałatek i surówek. Można je też ususzyć lub zamrozić, abyśmy mogli sięgnąć po nie zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba. Liście selera mają lekko słonawy smak, dzięki czemu z powodzeniem mogą zastępować zwykłą sól kuchenną.
Aby ususzyć liście selera, należy umieścić je w przewiewnym miejscu. Następnie trzeba je rozdrobnić i przełożyć do szklanych słojów. Tak przygotowane liście mogą służyć do przyrządzania ziołowych naparów lub jako dodatek do zup czy sosów.
Do mrożenia nadają się nie tylko liście selera, ale też jego łodygi. Stanowią one świetny dodatek do odżywczych koktajli. Rozmrożone i drobno pokrojone liście selera można wykorzystać jako składnik sałatki.
Pyszna zupa z liści selera
Liście selera mogą być użyte jako baza do zupy. Przepis jest niezwykle prosty, a sama zupa pyszna i pożywna. W wywarze zostają też odżywcze składniki zawarte w liściach selera.
Do przyrządzenia zupy z liści selera należy ugotować wywar. Na litr wody wrzucamy cebulę, sporą marchew oraz dwie duże garście liści. Wywar powinien gotować się ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy płyn i zaprawiamy litrem maślanki wymieszanym z 3 łyżkami mąki.
Tak przygotowaną zupę z liści selera podaje się z tłuczonymi ziemniakami, najlepiej z dodatkiem czosnku. Palce lizać. Nie tylko liście selera warto zachować w kuchni. Aby zachować smak lata, przeczytaj kilka rad odnośnie mrożenia pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama