Zapomnisz o plackach z cukinii testując ten przepis. Robi się praktycznie sam, a smakuje obłędnie
Lubisz placki? Ja zwykle przyrządzałam placki z cukinii. Jednak wszystko się zmieniło, odkąd trafiłam na ten przepis. Dzięki niemu robię znakomite danie w mgnieniu oka.
Placki bez cukinii, czyli z czym?
Placki cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Często robiłam ziemniaczane lub placki z cukinii. Dania szybko znikały z talerzy, a rodzina prosiła o dokładki. Jednak teraz wszyscy już zapomnieli o tych daniach . Stało się to dzięki przepisowi, z którego często teraz korzystam.
Robię placki bez cukinii. To warzywo zastąpiłam innym, który pewnie też masz w swojej kuchni. Z prostego i błyskawicznego przepisu przygotowuję placki z cebuli. Wychodzą pysznie i raz- dwa znikają z talerzy. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena.
Jak zrobić placki z cebuli?
Składniki:
- 3 cebule
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- 1 litr wody
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i zalania jej wodą gazowaną. Dzięki temu będzie bardziej chrupiącą. Teraz zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dołóż je do odsączonej z wody cebuli. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wbij jajka i wsyp mąkę kukurydzianą oraz pszenną. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję przygotowanego ciasta. Placki z cebuli smaż z dwóch stron na złoty kolor. Placki wyjmij na talerz wyłożony papierem do pieczenia, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z cebuli robią się same
Placki z cebuli są niezwykle chrupiące i smaczne. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Takie danie smakiem bije nawet na głowę lubiane placki z cukinii. Dlatego często sięgam po przepis na placki z cebuli. Z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego smakują wybornie.
Przetestuj i Ty ten prosty przepis.