Smakosze.pl Przepisy Zapomnisz o plackach z cukinii testując ten przepis. Robi się praktycznie sam, a smakuje obłędnie
Fot. YouTube/ Kuchnia Asena

Zapomnisz o plackach z cukinii testując ten przepis. Robi się praktycznie sam, a smakuje obłędnie

19 sierpnia 2024

Lubisz placki? Ja zwykle przyrządzałam placki z cukinii. Jednak wszystko się zmieniło, odkąd trafiłam na ten przepis. Dzięki niemu robię znakomite danie w mgnieniu oka.

Placki bez cukinii, czyli z czym?

Placki cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Często robiłam ziemniaczane lub placki z cukinii. Dania szybko znikały z talerzy, a rodzina prosiła o dokładki. Jednak teraz wszyscy już zapomnieli o tych daniach . Stało się to dzięki przepisowi, z którego często teraz korzystam.

Robię placki bez cukinii. To warzywo zastąpiłam innym, który pewnie też masz w swojej kuchni. Z prostego i błyskawicznego przepisu przygotowuję placki z cebuli. Wychodzą pysznie i raz- dwa znikają z talerzy. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena.

Placki.png
Fot. Canva
Do mielonego mięsa wsyp kaszę manną. Nikt ci nie uwierzy, że kotlety mielone zrobiłeś tak prosto

Jak zrobić placki z cebuli?

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i zalania jej wodą gazowaną. Dzięki temu będzie bardziej chrupiącą. Teraz zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dołóż je do odsączonej z wody cebuli. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wbij jajka i wsyp mąkę kukurydzianą oraz pszenną. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję przygotowanego ciasta. Placki z cebuli smaż z dwóch stron na złoty kolor. Placki wyjmij na talerz wyłożony papierem do pieczenia, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z cebuli robią się same

Placki z cebuli są niezwykle chrupiące i smaczne. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Takie danie smakiem bije nawet na głowę lubiane placki z cukinii. Dlatego często sięgam po przepis na placki z cebuli. Z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego smakują wybornie.

Przetestuj i Ty ten prosty przepis.

Placki.jpg
Fot. Canva
Wydrąż pomidory, wypełnij mięsem i jajkiem. Z takiego śniadania będziesz zachwycony
Chciał zamówić pizzę z ananasem we włoskiej restauracji. Cena zwaliła go z nóg
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy