Zbija cukier i cholesterol. Wystarczy zjeść połówkę tego owocu raz dziennie
Jeśli chcemy zadbać o zdrowie, to warto zacząć od diety. Tu pomocne są owoce. Szczególnie jeden z nich zbija cukier, cholesterol i wagę. Kupimy go bez trudu w każdym warzywniaku i supermarkecie.
Grejpfrut doda nam zdrowia
Na każdym kroku podkreśla się, jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców . Namawiamy do tego i polecamy, by sięgnąć po grejpfruta . Ten owoc słynie ze swoich właściwości odchudzających. Już połówka grejpfruta, czy też sok z niego, zapewnia sytość i hamuje apetyt.
Grejpfruty dostarczą nam też witaminy A, C, antyoksydantów i błonnika. Warto wiedzieć, że 90% masy tego owocu to woda . W 100 gramach czerwonego i różowego grejpfruta znajdziemy tylko 42 kalorie. Pektyny redukują poziom glukozy we krwi i są korzystne dla diabetyków. Ile grejpfrutów trzeba zjeść, by schudnąć?
Jedz grejpfruty i chudnij
Okazuje się, że amerykańcy naukowy dowiedli, że w ciągu 12 tygodni można zredukować masę ciała o 7% . Wystarczy jeść grejpfruta lub pić z niego sok. Jednak ten owoc nie tylko sprzyja odchudzaniu. Warto go jeść ze względu na zawartość dobrego cholesterolu.
Sam grejpfrut nie spala tłuszczu . Jednak włączenie tego owocu do diety przyspiesza tempo zrzucania zbędnych kilogramów. To głównie zasługa błonnika. Warto też podkreślić, że spożywanie grejpfrutów reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości.
Grejpfrut w naszej diecie
Grejpfruty mają wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Usuwają pozostałości po trawieniu ze ścian jelit. Wspierają florę bakteryjną układu pokarmowego . Jeśli zależy nam na schudnięciu , to sięgnijmy po połówkę grejpfruta pół godziny przed głównym posiłkiem w ciągu dnia.
Dzięki temu zapewnimy uczucie sytości i pobudzimy układ trawienny. Te cytrusy warto jeść cały dzień. Jednak osoby, które mają alergie na cytrusy, muszą z nich zrezygnować. Tak samo, jak osoby, które borykają się z problemami gastrycznymi . Nie powinny jeść grejpfrutów przed snem, by nie obciążać żołądka. Pisaliśmy o dodatku, który wzbogaci smak sosów i zup. Polecaliśmy najlepszy sposób na soczyste mielone.
Źródło: zdrowie.interia.pl