Żadne schabowe i mielone. Kotlety z kurczaka z przepisu Heni są 100 razy lepsze na obiad
Marzy Ci się pyszny obiad? Poznaj przepis Heni Foks na kotlety z kurczaka. To kotlety lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Chrupiące i delikatne danie dosłownie rozpływa się w ustach. Będzie w sam raz na rodzinny obiad.
Kotlety lepsze niż schabowe i mielone
Kotlety są daniem, które często robię na obiad. Zwykle przyrządzałam kotlety schabowe i mielone. Jednak przepis blogerki kulinarnej Heni Foks sprawił, że robię inne danie. Przygotowuję znakomite kotlety z kurczaka. Smażę je w białkach, a doprawiam je oregano i papryką.
Kotlety z kurczaka wychodzą bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Smakiem na głowę biją tak lubiane schabowe i mielone. Dlatego, jeśli szukasz przepisu na doskonały obiad, zerknij na ten przepis. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Na Śląsku do rosołu wrzuca się ten składnik. Pół Polski łapie się za głowęJak przygotować kotlety z kurczaka z przepisu Heni Foks?
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka słodka
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie kotletów z kurczaka zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Do żółtek wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką paprykę i oregano. Składniki dokładnie wymieszaj. Filet z kurczaka pokrój w paseczki.
Obtocz w mieszance z mąki i żółtek. Mięso zostaw w takiej marynacie na 2 godziny. Potem mięso zanurzaj w ubitych białkach. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kurczaka polecają się na obiad
Kotlety z kurczaka wychodzą chrupiące, rumiane i bardzo smaczne. Dobrze doprawione będą smakować całej rodzinie. Do tego są proste w przygotowaniu. Jednak trzeba pamiętać o odstawieniu mięsa w marynacie na 2-3 godziny.
Warto jednak uzbroić się w cierpliwość. Mięso jest soczyste, chrupiące i pełne smaku. Takie danie stanie się hitem w każdym domu. Z jego przygotowanie poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Pisaliśmy o potrzebie zmian w zakazie handlu. Radziliśmy, co zrobić z zamrożonych uszkach po Wigilii.