Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na kotlety mielone. Będą 100 razy lepsze niż schabowe
Fot. Canva/pixelshot

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na kotlety mielone. Będą 100 razy lepsze niż schabowe

22 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotletów mielonych nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale odkąd dodaję ten składnik, są o niebo lepsze. Już nigdy nie wracam do starego przepisu, bo z tym są o wiele bardziej soczyste.

Soczystość tkwi w warzywie

Zapewne kotlety mielone robisz od zawsze i myślisz, że już nic cię nie zaskoczy. Ja też tak myślałem, ale odkąd poznałem ten sposób, dodaję jeden składnik. Wcześniej moje kotlety wychodziły zbyt suche. Początkowo myślałem, że to przez mięso albo zbyt dużą ilość bułki tartej.

Okazało się jednak, że to przez brak jednego elementu. Moja znajoma, która jest mistrzynią  robienia tego dania, zdradziła mi, że oprócz mięsa daje jeszcze nietypowe warzywo. Byłem zaskoczony i nie chciałem jej wierzyć. Spróbowałem jednak jej kotletów i nie dawałem wiary, że dzięki temu są, aż tak soczyste. Na początku w ogóle nie rozpoznałem tego warzywa, ale potem okazało się oczywiste.

kotlety mielone.jpg
Canva/@tgchan
Każdy mówi o tym cieście. Jest tak dobre, że robię je codziennie

Mięso mielone to nie wszystko

Znajoma zaproponowała, że pokaże, mi jak robi soczyste kotlety. Zgodziłem się. Oprócz mięsa i cebuli na blacie znalazła się jeszcze cukinia. Okazało się bowiem, że to warzywo dodaje kotletom tej niezwykłej soczystości. Sprawdź sama, bo warto zaryzykować.

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 30 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 duża cukinia
  • sól
  • pieprz

Soczyste kotlety mielone

Zacznij od umycia cukinii. Następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj mięso. Wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Cebulę pokrój w małą kostkę i wsyp do pozostałych składników w misce. Dopraw szczyptą soli i pieprzu .

Wyrabiaj na jednolitą masę. Nie przejmuj się, że jest bardziej wilgotna niż zazwyczaj . To dzięki cukinii, która nada mięsu większej soczystości.

Jeżeli masa jest idealna, uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej . Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a następnie usmaż kotlety. Mają być brązowe jak zawsze. Podawaj z ziemniakami, mizerią lub z jakąś inną ulubioną surówkę. Sprawdź, jak zrobić pyszną i sycącą zupę oraz jak zrobić kruchy i szczyty schab .

cukinia.jpg
Canva/@coramueller
Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego
Weź majonez i kapustę. Legendarna surówka podbije twoją kuchnię
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy