Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste
canva/CCat82

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

23 lutego 2023

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Przepis na kotlety mielone w kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 1 większa cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • woda
Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku

Jak przygotować kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15-20 minut, by nasiąkła płynem i zmiękła. Ogórki kiszone odcedzone z zalewy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę również rozdrabniamy w ten sposób.

W większej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy do niego musztardę, ogórki, cebulę oraz odsączoną z nadmiaru płynu bułkę. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie doprawiamy masę sola oraz pieprzem.

Wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niezbyt  duże, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.  Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Jak podać kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Delikatne i soczyste mięsne danie będzie świetnie smakowało zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Pasuje do niego dowolna surówka o delikatnym smaku. Polecamy prostego colesława z czerwoną kapustą .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite kotlety mielone pierogi. Szczególnie polecamy wersję z piekarnika — jest niesamowicie lekka. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem majonezu .

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym są pyszne.png
canva/Yana Gayvoronskaya
Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem
Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy