Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste
Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Przepis na kotlety mielone w kiszonym ogórkiem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 ogórki kiszone średniej wielkości
- 1 większa cebula
- 1 kajzerka
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
-
woda
Jak przygotować kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?
Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15-20 minut, by nasiąkła płynem i zmiękła. Ogórki kiszone odcedzone z zalewy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę również rozdrabniamy w ten sposób.
W większej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy do niego musztardę, ogórki, cebulę oraz odsączoną z nadmiaru płynu bułkę. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie doprawiamy masę sola oraz pieprzem.
Wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Jak podać kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?
Delikatne i soczyste mięsne danie będzie świetnie smakowało zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Pasuje do niego dowolna surówka o delikatnym smaku. Polecamy prostego colesława z czerwoną kapustą .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite kotlety mielone pierogi. Szczególnie polecamy wersję z piekarnika — jest niesamowicie lekka. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem majonezu .