Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Tomasz Strzelczyk przygotował smażony ser biały
Strzelczyk postanowił zaprezentować swoim odbiorcom proces nieco zapomniany, czyli gliwienie. Jest to nic innego jak fermentacja białego sera. Pozwala na uzyskanie wyrobu o wyrazistym zapachu i przyjemnie ciągnącej się konsystencji.
Twaróg poddany temu procesowi można potem z powodzeniem ugotować lub podsmażyć. W takiej odsłonie jest spotykany przede wszystkim na Śląsku, w Wielkopolsce i na Pomorzu, ale i na Podkarpaciu można się na niego natknąć. Warto zaczerpnąć z kuchni regionalnej i spróbować rarytasu, który smakiem przewyższa sery pleśniowe.
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatkuPrzepis na smażony ser Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 4 żółtka z dużych jaj
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- masło do smażenia
Jak przygotować smażony ser? Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent
Twaróg rozdrabniamy w misce. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól i dokładnie mieszamy. Następnie masę przenosimy do płaskiego naczynia. Przykrywamy go i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 24-48 godzin.
Gdy masa stanie się ciągnąca i zacznie wydzielać ostry zapach, możemy przystąpić do dalszej obróbki. Przenosimy ją na patelnię z odrobiną stopionego masła. Doprawiamy kminkiem, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy go.
W pewnym momencie ser się stopi. Wtedy zdejmujemy go z kuchenki i dodajemy żółtka, jednocześnie intensywnie mieszając. Doprawiamy jeszcze solą, jeśli uznamy to za konieczne, a następnie przelewamy smażony ser do niewielkich miseczek i pozostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Tomasza Strzelczyka. Szczególnie polecamy patent na tani obiad ze słoika. Być może spodobają wam się również pyszne galaretki mięsne.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA