Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i obłędnie soczyste
Marzą ci się pyszne i obłędnie soczyste kotlety mielone? Taki efekt uzyskasz w prosty sposób. Wystarczy, że zetrzesz na tarce ten produkt i dołożysz do masy na mielone. Kotlety wyjdą mięciutkie, soczyste i pełne smaku.
Sposób na soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone są popularnym i lubianym daniem obiadowym. Lubimy ich smak i łatwość przygotowania . Jednak czasem nie wychodzą takie, jak powinny. Stają się zbyt suche i twarde, a przecież zależy nam, by były soczyste i pyszne.
Co zrobić, by mielone tak właśnie smakowały? Należy wziąć pieczarki, zetrzeć je na tarce i dodać do masy na kotlety mielone . Ten prosty sposób daje znakomity efekt. Mielone charakteryzują się wyjątkową soczystością . Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz przepis na soczyste i pyszne kotlety mielone.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
Składniki:
- 1 ½ kg mięsa mielonego
- ½ kg pieczarek
- 2 czerstwe bułki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bułka tarta
- mleko
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od oczyszczenia pieczarek i starcia ich na tarce o małych oczkach . Podsmaż je na patelni, następnie dodaj posiekaną cebulę i jeszcze smaż kilka minut. Patelnię zdejmij z ognia, a czerstwe bułki namocz w mleku. Gdy zmiękną, odciśnij je i dodaj do mięsa mielonego.
Dodaj też przestudzone pieczarki i cebulę. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajka, dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy . Składniki dokładnie wymieszaj. Możesz dosypać trochę bułki tartej, by masa stała się bardziej gęsta.
Kotlety mielone jakich jeszcze nie jadłeś
Teraz z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor. Kotlety miel one z pieczarkami podawaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Dzięki startym pieczarkom danie jest wyjątkowo soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach .
Do kotletów mielonych z pieczarkami pasują sezonowe warzywa. Danie będzie smakować z fasolką szparagową, ogórkami małosolnymi lub młodą kapustą . Mielone możesz też zjeść z ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by pozbyć się mrówek z kuchni. Informowaliśmy, jaka herbata jest szkodliwa dla zdrowia.