Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków
Adam Moskal
Adam Moskal 22.02.2021 01:00

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Ziemniaki - jak je gotować?
schankz, Getty Images

Ziemniaki dodajemy do wielu dań. Stanowią częsty składnik zupy, zapiekanek czy potrawek. Ich właściwości zagęszczające są wykorzystywane w celu sprawienia, żeby danie było bardziej sycące. Jak jednak należy je ugotować?

Sposobów jest bowiem mnóstwo. Ziemniaki w mundurkach, pieczone, puree, gotowane, w zupie czy jako składnik ciasta. Do praktycznie każdego z nich potrzebna jest woda i garnek. Czy pokrywka jest w tym przypadku konieczna? Oraz jaka ilość wody jest optymalna?

Ziemniaki powinny być gotowane w dużej ilości wody czy małej?

Ziemniaki stanowią ogromną część naszej diety - najwięcej Polaków zjada je w trakcie obiadu, jako dodatek do mięsa czy ryby. Najczęściej przyrządza się je w wodzie, ponieważ taka metoda obróbki cieplnej jest najwygodniejsza i stosunkowo szybka.

To właśnie podczas gotowania w wodzie możemy skorzystać z pokrywki - w domyśle ma ona wzmocnić gotowanie i skrócić czas potrzebny, aby ziemniaki stały się miękkie. Czy pokrywka faktycznie działa i poprawia jakość pracy z ziemniakami? A także jaki wpływ ma duża ilość wody? 

Optymalne proporcje wynoszą 3 litry wody na 1 kilogram ziemniaków. To duża ilość, która sprawia, że ziemniaki gotują się równomiernie i szybko - temperatura zgromadzona w tak dużej ilości wody doskonale opływa i przechodzi do ziemniaków. Dzięki temu możemy zachować więcej wartości odżywczych. 

Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl, ziemniaki zawsze wrzucajcie do gotującej się wody. Dzięki temu, że bulwy będą miały styczność z wodą przez krótszy czas, zostanie z nich wymytych mniej cennych składników odżywczych.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na doskonałe gołąbki w klasycznym wydaniu. 

Warto także jednak stosować pokrywkę. Dzięki niej kartofle szybciej zmiękną, co przełoży się na jeszcze większą ilość substancji odżywczych w mączystym miąższu. Krótszy czas sprawi również, że mniejsza ilość gazu lub prądu zostanie użyta - a to oznacza mniejsze rachunki i większe oszczędności. 

Zdecydowanie najlepszym sposobem jest gotowanie na parze. Przygotowując je taką metodą, zachowujemy praktycznie całość minerałów i witamin, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dobrze sprawdza się również gotowanie ziemniaków w mundurkach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszam na nasz Instagram