Zostawiła na blacie kuchennym surową pierś z kurczaka. Po chwili mięso zmieniło się w to
Zdjęcie tego kurczaka wzbudziło sensację bynajmniej nie ze względu na to, jaki jest apetyczny. Kobieta pokazała świeże mięso z piersi, które zostawiła na kilka minut na blacie. Tuszka stała się, delikatnie mówiąc, mało apetyczna, ale zjawisko ma swoje wytłumaczenie.
„Spaghetti” z kurczaka
Amerykanka Alesia Cooper z miasta Irving w Teksasie chciała po prostu przygotować obiad dla swoich dzieci. Ale kiedy czyściła pierś z kurczaka , stało się coś, co sprawiło, że mięso nadawało się tylko do jednej rzeczy. A właściwie do dwóch: sfotografowania na Facebooka, a następnie do wyrzucenia.
Mięso rozwarstwiło się na włókienka, które łatwo skojarzyć ze spaghetti. Kobieta powiedziała, że od czasu, kiedy to się zdarzyło, nie dotknęła kurczaka. Facebookowi komentatorzy zaczęli natomiast zastanawiać się nad zjawiskiem. Wkrótce znalazło się wytłumaczenie.
Co się dzieje z mięsem
Sama Cooper przyznała, że mięso oceniła jako „fałszywe”. Nie wiadomo dokładnie, co miałoby to oznaczać. Kryje się jednak za tym dość słuszne przekonanie. Mięso dzisiaj nie jest może masowo drukowane albo robione ze sztucznych składników, ale sposób, w jaki hodowane są zwłaszcza kurczaki, może przypominać fabrykę .
Poszukiwania wyjaśnienia, co stało się z kurczakiem, zakończyły się po jakimś czasie. Okazało się, że jest zjawisko, które odpowiada za taki rodzaj zepsucia w mięsie . I rzeczywiście wiąże się ono ze sposobem, w jaki hodowany jest drób.
Zjawisko, które dotknęło pokazane na zdjęciu mięso, ma po angielsku swoją nazwę. Woody breast najlepiej przetłumaczyć chyba jako „ zdrewniała pierś ”. Zjawisko jest dość dobrze opisane przez technologów żywności, choć dokładna przyczyna nie została jeszcze wskazana.
Zdrewniała pierś
Najprawdopodobniej jednak mięso rozwarstwia się ze względu na zbyt szybki wzrost mięśni kurczaka . Włókna twardnieją wtedy i rozdzielają się. Filet wygląda bardzo nieapetycznie i jest niezwykle trudny do obróbki. Na szczęście jednak nie jest trujący.
Producenci drobiu nie mają jeszcze sposobu na zdrewniałe mięso. Jedyne, co robią, to nadają mu klasę jakości i mięso o niższej klasie wyrzucane jest albo bardziej przetwarzane. Problem musi być jednak dotkliwy, bo hodowcy przeznaczają spore pieniądze na projekty , które mają znaleźć i wyeliminować źródło problemu.
Rzadkość takiego zjawiska pokazuje jedną dobrą rzecz. Oznacza, że takie niskiej jakości mięso zbyt rzadko trafia do sprzedaży, byśmy przyzwyczaili się do tego widoku. Produkowane przemysłowo mięso nie jest zbyt wysokiej jakości , ale można przynajmniej o nim powiedzieć, że jest dobrze badane przed wprowadzeniem na rynek.
Dowiedz się też o najważniejszej czynności przed ugotowaniem białej kiełbasy i wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka na faszerowane jajka .