Smakosze.pl Przepisy Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół
Screen z filmu na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania

Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół

27 sierpnia 2023

Rosół może być jeszcze bardziej aromatyczny. Wystarczy, że przed gotowaniem oczyszczone warzywa  i kurczaka upieczecie w piekarniku. Przyrządzanie będzie nieco dłuższe, ale smak nabierze głębi. Warto spróbować.

Pyszny rosół pieczony wart jest wysiłku

Gotowanie zupy powinno być długie. Warto poprzedzić je zapieczeniem składników. Zarówno kolor, jak i smak dania będą bogatsze. Z pewnością zachwycą nawet najbardziej wybrednych.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 6 udek z kurczaka
  • 1 duża pietruszka
  • 3 drobne marchewki
  • 1 mały por
  • 1 większa cebula
  • 2 gałązki lubczyku
  • pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Produktów nie potrzeba wiele. Znaczniej cenniejszy będzie czas, bo to on odegra istotną rolę w wydobyciu smaku rosołu. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Składniki rosołu pieczemy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania
Połóż cebulę na nakrętce od słoika i natnij w kilku miejscach. Efekt końcowy nie mieści się w głowie

Jak zrobić pieczony rosół?

Zaczynamy od umycia składników, osuszenia ich i ułożenia na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Warzywa rozcinamy na mniejsze kawałki i wciskamy je między mięso.

Wsypujemy też ziarna pieprzu i oprószamy całość solą. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczemy, aż mocno się zrumienią.

Przyrządzone produkty przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak by je przykryć. Wrzucamy lubczyk. Gotujemy pod przykryciem przez 2,5-3 godziny. Odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podawać pieczony rosół?

Danie, podobnie jak tradycyjne, świetnie smakuje z drobnym makaronem np. nitką. Warto też dodać plasterki pieczonej marchewki i oprószyć świeżymi ziołami, jeśli lubimy. Natka pietruszki będzie pasowała.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy pełną smaku zupę przyrządzaną na mięsie kaczki . Być może spodoba wam się też wersja warzywna , której dzięki przyprawom, wcale nie brakuje smaku.

Rosół pieczony jest znakomity.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania
Strzelczyk pokazał, jak robi zupę ze świeżych pomidorów. 1 kwestia jest kluczowa, nie warto jej pomijać
W swoim domu co roku nastawiam tę mizerię do słoików na zimę. Smakuje wybornie, a w środku nie ma ani grama octu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy