Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół
Rosół może być jeszcze bardziej aromatyczny. Wystarczy, że przed gotowaniem oczyszczone warzywa i kurczaka upieczecie w piekarniku. Przyrządzanie będzie nieco dłuższe, ale smak nabierze głębi. Warto spróbować.
Pyszny rosół pieczony wart jest wysiłku
Gotowanie zupy powinno być długie. Warto poprzedzić je zapieczeniem składników. Zarówno kolor, jak i smak dania będą bogatsze. Z pewnością zachwycą nawet najbardziej wybrednych.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 6 udek z kurczaka
- 1 duża pietruszka
- 3 drobne marchewki
- 1 mały por
- 1 większa cebula
- 2 gałązki lubczyku
- pieprz ziarnisty
- sól i pieprz w ilości do smaku
Produktów nie potrzeba wiele. Znaczniej cenniejszy będzie czas, bo to on odegra istotną rolę w wydobyciu smaku rosołu. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Jak zrobić pieczony rosół?
Zaczynamy od umycia składników, osuszenia ich i ułożenia na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Warzywa rozcinamy na mniejsze kawałki i wciskamy je między mięso.
Wsypujemy też ziarna pieprzu i oprószamy całość solą. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczemy, aż mocno się zrumienią.
Przyrządzone produkty przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak by je przykryć. Wrzucamy lubczyk. Gotujemy pod przykryciem przez 2,5-3 godziny. Odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podawać pieczony rosół?
Danie, podobnie jak tradycyjne, świetnie smakuje z drobnym makaronem np. nitką. Warto też dodać plasterki pieczonej marchewki i oprószyć świeżymi ziołami, jeśli lubimy. Natka pietruszki będzie pasowała.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy pełną smaku zupę przyrządzaną na mięsie kaczki . Być może spodoba wam się też wersja warzywna , której dzięki przyprawom, wcale nie brakuje smaku.