Gotujesz rosół na kurczaku i wołowinie? Ewa Wachowicz stawia na inne mięso
Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.
Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.
Przepis na elegancki rosół z kaczki według Ewy Wachowicz
Składniki:
korpus, skrzydełka i szyja z kaczki
1 cebula
1 marchewka
2 korzenie pietruszki
niewielki kawałek selera
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
gałązki lubczyku
Przygotuj rosół z kaczki razem z Ewą Wachowicz
Do garnka włóż mięso na rosół z kaczki. Jeśli masz do dyspozycji całą tuszkę, odetnij z niej skrzydełka i nóżki, wytnij piersi. Szyja najczęściej znajduje się wewnątrz korpusu i należy także ją wyciąć.
Mięso na rosół z kaczki zalej zimną wodą. Dodaj sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ewa Wachowicz poleca gotować rosół z kaczki pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.
W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu z kaczki. Korzeniowe umyj i obierz, cebulę natomiast opal nad kuchenką gazową. Następnie dołóż wszystkie warzywa, wraz z czosnkiem i gałązkami lubczyku do garnka z rosołem z kaczki. Gotuj przez kolejne 40 minut.
Ewa Wachowicz podaje rosół z kaczki z domowym makaronem, udekorowany natką pietruszki. Do rosołu możesz dołożyć także pokrojoną w plasterki marchewkę z jego gotowania. Życzymy smacznego. Wypróbuj tę niecodzienną alternatywę dla rosołu z makaronem. Poznaj zbawienną moc rosołu z dodatkiem imbiru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Co zrobić, żeby bitki wołowe były miękkie i delikatne? Ważny jest rodzaj mięsa i czas gotowania
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Źródło: ewawachowicz