Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połóż cebulę na nakrętce od słoika i natnij w kilku miejscach. Efekt końcowy nie mieści się w głowie

Połóż cebulę na nakrętce od słoika i natnij w kilku miejscach. Efekt końcowy nie mieści się w głowie

Cebula cięta
Screen z filmu na kanale YouTube Pyszne na stole

Cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań. Sprytna technika krojenia warzywa oraz kilka przypraw pozwolą wam przygotować z niej prawdziwy rarytas. Jest tak znakomity, że każdy poprosi o przepis.

Chrupiąca cebula z dodatkami

Wyraziste warzywo w aromatycznej panierce może stanowić świetną przekąskę. Jest o niebo lepsze niż znane nam dobrze krążki w cieście, a przygotowanie będzie znacznie prostsze. Warto się skusić.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 100 ml mleka
  • około pół szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Proste składniki znajdziecie z pewnością w swojej kuchni. Wykonanie przysmaku jest równie banalne. Opisujemy je w dalszej części artykułu.

Cebulę zanurzymy w jajku i przyprawach.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Pyszne na stole
Robię tę pieczeń praktycznie w każdy weekend. Nie uwierzysz z czego jest zrobiona

Jak zrobić smakowitą cebulę? Tego sposobu nie znaliście

Cebule pozbawiamy łupiny. Nie odcinając korzenia, starannie go oczyszczamy. Warzywo układamy na wnętrzu pokrywki od słoika i tniemy tak, aby uzyskać co na kształt otwartego kwiatu.

Umieszczamy w misce z chłodną wodą nacięciami do dołu. Moczymy przez 60 minut. Jaja roztrzepujemy, dodajemy mleko. Do osobnej miski wsypujemy około pół szklanki maki ryżowej oraz wszystkie przyprawy.

Wyjęte z wody cebule dokładnie pokrywamy masą jajeczną i obtaczamy starannie w przyprawionej mące. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju, aż warzywo będzie zrumienione i chrupiące.

Jak podać chrupiącą cebulę?

Do przekąski doskonale pasuje kwaśna śmietana. Możecie ją podać solo albo wymieszać z odrobiną koncentratu pomidorowego. Ziołowy sos pomidorowy też będzie ciekawym dodatkiem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przysmaki z cebuli. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na przysmak z 1808 roku. Zerknijcie też jak przygotować cebulę karmelizowaną. Przyda się nie tylko do pierogów ruskich.

Pyszna cebula smażona.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Pyszne na stole