Smakosze.pl Przepisy Zrób zamiast kanapek do szkoły. Dzieci pokochają tę przekąskę
Fot. Canva/Image Source

Zrób zamiast kanapek do szkoły. Dzieci pokochają tę przekąskę

31 sierpnia 2024

Wkrótce pierwszy dzwonek, a wraz z nim uczniowie rozpoczną naukę. Jakie śniadanie jest najlepsze do szkoły? Zamiast kanapek warto przyrządzić przekąskę, którą za apetytem zjedzą wszyscy uczniowie.

Co zamiast kanapek do szkoły?

Wakacje na finiszu i już w poniedziałek uczniowie ruszą do szkół . Czas beztroskiej laby stanie się tylko wspomnieniem. Godziny w szkole to wysiłek nie tylko intelektualny. Każdy uczeń musi przecież coś jeść. Zwykle na śniadanie młodsi i starsi biorą do szkoły kanapki.

Jednak warto zmienić to przyzwyczajenie. Co zamiast kanapek? Warto sięgnąć po przekąskę rodem z Włoch. Już stała się hitem wśród rodziców, których dzieci nie zjadają przygotowanych kanapek. Jednak przekąska o nazwie Arancini znika w mgnieniu oka. Żaden rodzic nie znajdzie jej potem w szkolnym plecaku.

śniadanie
Fot. Canva/LauriPatterson
Wsyp do kawy zamiast cukru. Waga od razu poleci w dół

Włoska przekąska zamiast kanapek

Słowo “arancini” w języku włoskim oznacza pomarańczę. Przekąska, o której mowa kształtem przypomina ten owoc. Jednak takie śniadanie do szkoły może być też w kształcie wulkanu. Przekąska jest kulką ryżu ze wsadem mięsnym, warzywnym lub serowym. Danie panierowane jest w bułce tartej i smażone w głębokim oleju.

Tak przyrządzone śniadanie do szkoły jest smaczne, pożywne i łatwe w transporcie. Przekąskę robimy na zapas i przechowujemy ją w lodówce . Potem pakujemy w pojemniki i przekazujemy dziecku. Takie śniadanie uczniowie zjedzą z prawdziwą przyjemnością. Poniżej przedstawiamy przepis na włoski śniadanie do szkoły.

Jak zrobić włoskie śniadanie do szkoły?

Składniki na ryżowe kulki:

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 100 g parmezanu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • szczypta szafranu
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 3 pomidory malinowe
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekane listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie śniadania zacznij od sparzenia pomidorów wrzątkiem. Zdejmij ją i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę . Cebulę przeciśnij przez praskę  i podsmaż na patelni. Dołóż czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj pomidory, posiekaną bazylię, sól i pieprz.

Smaż, aż woda odparuj. Ryż ugotuj, rozgnieć widelcem, dodaj szafran, starty parmezan i wymieszaj. Z ryżu formuj koszyczki, napełniaj farszem i wkładaj mozzarellę. Formuj kulki. Obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pulpety na piątek. Podpowiadaliśmy, czym się różni kabaczek od cukinii.

śniadanie
Fot. Canva/Lumese

Źródło: onet.pl, mniammniam.com

Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale
Przecinam banana na pół, owijam wokół róży. 1 miesiąc i dzieje się magia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy