Zrobiłem na obiad krokiety z przepisu koleżanki. Farsz zaskoczył całą rodzinę
Krokiety to proste, pełne w smaku danie. Pozwalają zmienić przeciętne składniki w niezwykły obiad. Zwłaszcza w tym wydaniu są sycące, aromatyczne i pyszne. Przepis na te krokiety mam od koleżanki. To nie jest danie z kapustą, grzybami, czy mięsem. Wyśmienity farsz zaskoczył całą, moją rodzinę.
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami
Podobnie jak zapiekanki, także i krokiety wyglądają często na coś z niczego. Proste składniki farszu zawinięte w sprężysty naleśnik i usmażone to doskonały sposób na obiad – zarówno mięsny, jak i wegetariański. W tym przepisie przygotowujemy je z kurczakiem i pieczarkami.
Pieczarki, najczęściej goszczący na naszych stołach rodzaj grzybów , nie mają tyle smaku charakterystycznego dla tego królestwa co leśne odmiany. Jednak jeśli dobrze je przygotować, dodają białemu mięsu dużo umami znajdującego się w grzybowym aromacie. Całości w tych krokietach dopełnia ser, który spaja farsz, a jedzenie czyni niezwykle przyjemnym doznaniem nie tylko w smakowym wymiarze, lecz także pod względem faktury.
![krokiety.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety_5d426ae4f5.jpg)
Proste krokiety
Krokiety to danie zasmażane w naleśnikach . Można użyć dowolnego przepisu na nie, który mamy wypróbowany. Podajemy jednak nasz przepis na naleśniki, które po usmażeniu będą dostatecznie miękkie i sprężyste, by stać się podstawą złocistego dania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 120 g pieczarek
- 100 g szynki w plastrach
- 1 cebula
- 100 g startej mozzarelli
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 20 ml oleju
- Bułka tarta i jajko do panierowania
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
![smażenie krokietów](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety3_123218e3a9.jpg)
Krokiety z kurczakiem
W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy mleko i olej, a także ok. 120 ml wody. Łączymy składniki w jednolity płyn. Przesiewamy do niego mąkę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Odstawiamy ją na kilka minut.
Naleśniki smażymy na możliwie cienkiej warstewce masła klarowanego . Po usmażeniu pierwszego warto spróbować, czy są one dostatecznie słone. Jeśli ciasto będzie miało niewłaściwą konsystencję, zagęszczamy je mąką lub rozrzedzamy wodą albo mlekiem.
![naleśniki na krokiety](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety2_8010898500.jpg)
Farsz do krokietów z pieczarek i kurczaka
Pierś kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy (bez zanurzania w wodzie) i kroimy w plasterki. Składniki smażymy na patelni – wszystkie osobno. Pieczarki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i zmniejszamy go dopiero, kiedy wygotuje się z nich woda. Następnie smażymy do miękkości.
Cebulę smażymy do zeszklenia, a kurczaka, aż będzie rumiany, ale niezbyt spieczony. Szynkę pokrojoną w kostkę podsmażamy tylko lekko. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.
Składniki farszu mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem . Nakładamy po łyżce farszu i zawijamy ciasno, uważając, by nie przerwać placków. Obtaczamy tuż przed obiadem w rozbitym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złocisto na rozgrzanym maśle klarowanym.
Wypróbuj też przepisy na zupę warmińską i zapiekane naleśniki na słodko .
![usmażone krokiety](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety3_6a03005d42.jpg)