Zupa fasolowa z czerwonej fasoli
Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Zupa jest idealna nawet w najbardziej zabiegane dni, jest pożywna, gęsta i posmakuje każdemu smakoszowi. Poznaj przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli na boczku i bulionie warzywnym.
Zupa fasolowa jest jedną z tych zup, które można gotować i jeść naprawdę często. Fasola czerwona gotowana z ziemniakami na boczku wędzonym, bulionie i doprawiona kminem, majerankiem i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wychodzi za każdym razem. Dodatkowym plusem potrawy są proste składniki, które bez problemu kupisz w każdym sklepie.
Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to również tanie i szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie 40 minut. Do zupy dodaj bulion warzywny , który urozmaici jej smak i sprawi, że zupa będzie bardzo aromatyczna. Zupę fasolową podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak smakuje najlepiej.
Fasola czerwona to również wyśmienity dodatek wielu innych dań i zup. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować potrawę rodem ze słonecznego Meksyku, czyli zupę meksykańską z fasolą i kukurydzą.
Przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli
Składniki na 4-5 porcji:
-
2 puszki fasoli czerwonej
-
3 duże ziemniaki
-
150 g wędzonego boczku
-
cebula czerwona
-
łyżka majeranku
-
szczypta kminu rzymskiego
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
łyżka mąki
-
2 szklanki bulionu warzywnego
-
sól, pieprz
Jak zrobić zupę fasolową z czerwonej fasoli?
Kawałek boczku włóż do garnka, dodaj odsączoną z puszki fasolę, szczyptę kminu, cebulę, zalej wodą, aby pokryła fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania.
Źródło zdjęcia: canva/piyaset
Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw majerankiem, wlej 2 szklanki bulionu warzywnego i gotuj, aż ziemniaki i fasola będą miękkie. Zupę zagęść mąką, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.