Smakosze.pl Przepisy Zupa fasolowa z czerwonej fasoli
canva/nitrub

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Zupa jest idealna nawet w najbardziej zabiegane dni, jest pożywna, gęsta i posmakuje każdemu smakoszowi. Poznaj przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli na boczku i bulionie warzywnym.

Zupa fasolowa jest jedną z tych zup, które można gotować i jeść naprawdę często. Fasola czerwona gotowana z ziemniakami na boczku wędzonym, bulionie i doprawiona kminem, majerankiem i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wychodzi za każdym razem. Dodatkowym plusem potrawy są proste składniki, które bez problemu kupisz w każdym sklepie.

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to również tanie i szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie 40 minut. Do zupy dodaj bulion warzywny , który urozmaici jej smak i sprawi, że zupa będzie bardzo aromatyczna. Zupę fasolową podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak smakuje najlepiej.

Fasola czerwona to również wyśmienity dodatek wielu innych dań i zup. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować potrawę rodem ze słonecznego Meksyku, czyli zupę meksykańską z fasolą i kukurydzą.

Przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 puszki fasoli czerwonej

  • 3 duże ziemniaki

  • 150 g wędzonego boczku

  • cebula czerwona

  • łyżka majeranku

  • szczypta kminu rzymskiego

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka mąki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę fasolową z czerwonej fasoli?

Kawałek boczku włóż do garnka, dodaj odsączoną z puszki fasolę, szczyptę kminu, cebulę, zalej wodą, aby pokryła fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania.

Fasola czerwona

Źródło zdjęcia: canva/piyaset

Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw majerankiem, wlej 2 szklanki bulionu warzywnego i gotuj, aż ziemniaki i fasola będą miękkie. Zupę zagęść mąką, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy