Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka zupa meksykańska
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2021 01:00

Szybka zupa meksykańska

 Szybka zupa meksykańska
canva/CCat82

Szybka zupa meksykańska to pomysł na smaczną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę, idealną w chłodne i zabiegane dni. Zupa meksykańska z wieprzowiną, fasolą, kukurydzą, papryką i wieloma przyprawami smakuje doskonale. Poznaj przepis na szybką zupę meksykańską.

Zupa meksykańska jest pyszną zupą rodem ze słonecznego Meksyku. Jest pikantna, prosta, pożywna, a kmin rzymski i majeranek doskonale ją uzupełniają. Zupę możesz ugotować na wodzie lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia.

Zupa meksykańska, mimo, iż zawiera fasolę i kukurydzę, jest lekkostrawna, właśnie za sprawą kminu i majeranku, które nie dość, że genialnie podbijają jej smak, to pozbywają się ciężkostrawnych związków zawartych w strączkach. Zupę podaj z bagietką lub nachosami.

Meksyk słynie z pikantnych i mocno doprawionych dań. Przygotuj również domowe tacos z kurczakiem, idealne na pyszną i pożywną przekąskę.

Przepis na szybką zupę meksykańską

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 2 puszki czerwonej fasoli

  • pół puszki kukurydzy

  • papryka czerwona

  • papryka zielona

  • cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki majeranku

  • szczypta chili

  • sól

Jak przygotować szybką zupę meksykańską?

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj mięso, wsyp kmin i smaż przez kilka minut, aż mięso zacznie zmieniać kolor i pachnieć przyprawą. Pokrój papryki i dodaj do mięsa, dopraw chili i ponownie smaż przez 5-7 minut.

Czerwona fasola

Do mięsa dodaj fasolę, kukurydzę, zalej wodą, dopraw majerankiem i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i w razie potrzeby dodaj więcej kminu i chili.