Zupa pieczarkowa z makaronem - prosty przepis
Zupa pieczarkowa z makaronem jest pożywną, smaczną i mocno rozgrzewającą zupą, idealną na jesienny obiad. Mocny wywar z pieczarek z warzywami, koperkiem i kluseczkami skradnie serca wszystkim smakoszom, a jego przygotowanie zajmie Ci godzinę. Poznaj prosty i szybki przepis na zupę pieczarkową z makaronem.
Pieczarki są bardzo uniwersalnymi grzybami hodowlanymi, które dostaniemy przez cały rok. Są tanimi i zdrowymi grzybami zawierającymi witaminy z gruby B oraz przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym i opóźniającym procesy starzenia. Pieczarki są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego możemy je jeść, kiedy tylko mamy na nie ochotę.
Zupa pieczarkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem makaronu i koperku jest bardzo smaczną, aromatyczną i sycącą zupą. Zupę przygotowuję zawsze wtedy, kiedy chcę zrobić naprawdę szybki i lekki obiad lub kolację na ciepło. Do przygotowania zupy wykorzystuję głównie makaron do rosołu lub małe kluseczki typu muszelki.
Z pieczarek możesz przygotować również pyszny krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem pieczarkową .
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem
Składniki na 4 porcje:
-
100-150 g makaronu
-
400 g pieczarek
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
koperek
-
czerwona cebula
-
sól, pieprz
-
łyżka masła
Jak przygotować zupę pieczarkową z makaronem?
Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę, umyj i pokrój pieczarki. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj seler, marchewki i pietruszkę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj i ponownie smaż, aż pieczarki puszczą sok i się skurczą.
Do garnka wlej 1 l wody, przełóż wszystkie warzywa i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, następnie dopraw bulion do smaku solą, pieprzem, wlej szklankę wody i dodaj makaron. Zupę gotuj kolejne 10 minut, aż makaron będzie miękki, całość oprósz posiekanym koperkiem.
Smacznego.