Zupa krem pieczarkowa
Zupa krem pieczarkowa to doskonały pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, mocno warzywny i bardzo wyraźny w smaku. Zupę przygotujesz w godzinę, a jej smak i aromat zachwyci nawet największego niejadka. Poznaj przepis na gęstą i pyszną zupę krem pieczarkową.
Jesień to pora roku, w której wyjątkowo często sięgam po zupy kremy, ponieważ są gęste, pożywne i doskonale rozgrzewają w pochmurne, deszczowe i zimne dni. Krem z pieczarek jest jedną z moich ulubionych zup, jest prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku i zdrowy, ponieważ bez kostki rosołowej.
Sekretem doskonalej zupy krem z pieczarek jest podsmażenie grzybów i wszystkich warzyw na maśle, dzięki czemu zyskują bardzo wyraźny smak i pachną doskonale. Do garnka wlewam niecały litr wody i w razie potrzeby dolewam, aby nie rozrzedzić kremu. Zupa musi być gęsta.
Jesień to również sezon na dynię. Przygotuj z niej doskonały krem z dyni. Zupa jest bardzo aromatyczna, zdrowa i rozgrzewająca.
Przepis na zupę krem pieczarkową
Składniki na 4 porcje:
500 g pieczarek
marchewka
3 ziemniaki
korzeń pietruszki
czerwona cebula
kawałek selera
natka pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz
2 liście laurowe
suszony tymianek
100 ml śmietany 18%
Jak przygotować zupę krem pieczarkową?
Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, pokrój również marchewkę i korzeń pietruszki.
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż pieczarki puszczą sok. Dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, dopraw tymiankiem, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
Do garnka włóż seler, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i zalej 800 ml wody, gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, co jakiś czas sprawdzając stan wody. W razie potrzeby dolej odrobinę. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną w wodzie śmietanę i podgotuj jeszcze minutę.
Jak marchewka i ziemniaki będą już miękkie, wyjmij seler, liście laurowe, a resztę warzyw zblenduj, aby powstał jednolity, gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą, pieprzem i tymiankiem.
Smacznego.