Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Buritto meksykańskie z kurczakiem
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:45

Buritto meksykańskie z kurczakiem

Burrito meksykańskie
pixabay.com

Buritto meksykańskie z kurczakiem i kukurydzą

Meksykańska tradycja buritto

Buritto to klasyczne meksykańskie danie powstałe z połączenia kuchni amerykańskiej i teksańskiej (kuchnia Tex-Mex). Podstawowe składniki to pszenna tortilla, w którą jest zawinięty farsz. Tortilla zwykle jest grillowana lub podgrzana na parze, żeby była bardziej podatna na zawijanie. Głównym składnikiem w oryginalnej wersji jest czerwona fasola, ryż meksykański lub mięso. W amerykańskiej wersji zwykle więcej składników, poza mięsem i warzywami, dodawana jest sałata, salsa, guacamole, ser. Klasyczne, meksykańskie buritto składa się z dwóch części: farszu z mielonego mięsa z indyka, cebuli, czerwonej fasoli, czerwonej papryki, czosnku, przecieru pomidorowego oraz przypraw takich jak ostra papryka, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz nakłada się na pszenną tortillę, posypuje startym żółtym serem i zawija, po czym wstawia się na kilka minut do piekarnika. Klasyczne meksykańskie burrito powinno być zarumienione.

Dodatki do buritto

Dzięki dużej popularności na całym świecie tradycyjne buritto (farsz zawinięty w pszenny placek tortilli) zyskało z biegiem lat wiele nowych składników i dodatków, tworząc tym samym wersje charakterystyczne dla danego regionu kraju czy kultury. W kuchni Tex-Mex, czyli łączącej świat meksykański z amerykańskim, szczególnie w kwestii kuchni teksańskiej, dominuje dodawanie innych warzyw niż czerwona fasola, kukurydza czy sałata i szerszej gamy przypraw niż tradycyjnie. Popularne jest również zapiekanie gotowego buritto ze startym serem.

Klasycznymi elementami kuchni teksaskiej są m.in. chili con carne, tacos (buritto w kukurydzianym placku) lub nachos, które pomimo meksykańskich korzeni są uznawane za produkt amerykański.

Przepis na meksykańskie buritto z kurczakiem i kukurydzą

Wariacja oryginalnego buritto w wersji z kurczakiem, kukurydzą oraz czerwoną i zieloną papryką zapiekanego z serem. Sycące danie na każdą okazję i o każdej porze roku.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże tortille

  • szczypta sproszkowanego czosnku

  • pół łyżeczki sproszkowanej papryki

  • jedna podwójna pierś z kurczaka

  • 1 łyżka przyprawy chili

  • ¾ filiżanki śmietany

  • 1 duża cebula

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 czerwona i zielona papryka

  • 2 szklanki startego sera cheddar

  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić, obtoczyć w przyprawach i odłożyć na minimum pół godziny do lodówki.

  • Wlać na patelnię olej i usmażyć kurczaka, do czasu aż woda odparuje. Pokroić cebule na plasterki i dodać pod koniec smażenia do kurczaka.

  • Dusić wszystko przez około 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną na paski lub kostkę paprykę. Dusić do momentu, aż papryka zmięknie.

  • W międzyczasie podgrzać tortillę na patelni i rozprowadzić na środku placka przygotowanego kurczaka z warzywami.

  • Rozprowadzić trochę śmietany na farszu, posypać startym serem.

  • Zawinąć tortillę z farszem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiekać w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.

Tagi: