Te ziemniaki są tak dobre, że wystarczą za całe danie. Rodzina błaga, żebym je zrobił, decyduje 1 składnik
Ziemniaki odgrywają w naszych obiadach niezwykle ważną rolę, a mimo to często traktowane są po macoszemu. Niesłusznie. Jest mnóstwo sposobów, by podać kartofle w taki sposób, że hasło „zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić” odejdzie na zawsze w niepamięć. Oto jeden z nich.
Ziemniaki gratin
Frytki, puree i gotowane, okazjonalnie pieczone w piekarniku lub z ogniska. To wyczerpuje asortyment dań z ziemniaków w stereotypowej polskiej kuchni. Tymczasem ziemniaczana przygoda raczej się tu zaczyna niż kończy, a spośród inspiracji kuchniami innych krajów warto zwrócić uwagę z pewnością na ziemniaki gratin.
Ta nieskomplikowana zapiekanka ziemniaczana opiera się na prostym śmietankowym sosie, pod którym zapiekamy warzywo, aż będzie rumiane i chrupiące. Tak przygotowane kartofle są aksamitne i bardzo wyraziste w smaku, także dzięki temu, że występują w zestawie ze świetnie dopasowanymi dodatkami: szalotką i szałwią. Listki tej ostatniej to tajemniczy składnik, który zmienia ziemniaczaną zapiekankę w eleganckie i aromatyczne danie.
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego winaZapiekanka ziemniaczana
Przygotowując ziemniaki jako dodatek do dania, zwłaszcza w postaci, której jeszcze nie próbowaliśmy, łatwo pogubić się w proporcjach. Dlatego warto kierować się wagą, przyjmując 150 g jako porcję dla dorosłej osoby. Nasz przepis jest więc wydaniem na cztery dorosłe porcje.
Składniki
- 600 g ziemniaków (najlepiej typu B – np. odmiany irga, irys czy gala)
- 30 g masła
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 ml mleka
- 2 duże szalotki
- 1-2 duże garści świeżych listków szałwii
- 2 ząbki czosnku
Przygotowujemy zapiekankę ziemniaczaną
W rondelku mieszamy mleko i śmietankę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szalotkę. Stawiamy na palniku o niewielkiej mocy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z palnika i pozwalamy ostygnąć.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do pieczenia (np. formę do tarty) wysmarowujemy masłem. Na dnie układamy warstwę plasterków ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ostudzone mleko ze śmietanką odcedzamy, pozostawiając zarówno stałe składniki, jak i płyn. Ziemniaki pokrywamy warstwą szałwii, szalotki i czosnku. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy szałwią i obgotowaną szalotką. Postępujemy tak, aż skończą się ziemniaki.
Na wierzch zapiekanki wylewamy mieszankę mleka ze śmietaną. Dociskamy lekko, by powierzchnia płynu przykrywała plastry ziemniaków. Jeśli jest jej za mało, dodajemy śmietany. Wstawiamy zapiekankę na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Gotowe zapieczone ziemniaki będą złociste i aksamitne.
Wypróbuj też sposób na gotowanie młodych ziemniaków i przepis na zapiekankę z młodej kapusty.