Biorę pierś z kurczaka, białą fasolę i robię taką potrawkę, że wszyscy się oblizują
Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Pyszny obiad dla całej rodziny
Jeśli właśnie zastanawiasz się, jaki obiad przyrządzić na weekend, koniecznie zerknij na ten przepis. Gwarantuje on pyszne i pożywne danie dla całej rodziny. Zrobisz je z kurczaka i białej fasoli, którą możesz zastąpić fasolką szparagową, gdy ta będzie już tańsza. Do tego papryka czerwona i sporo śmietany.
Efekt jest znakomity, a każdy, kto skosztuje tego dania, prosi o dokładkę. Taki obiad robię szybko i do tego na jednej patelni. Dlatego polecam przepis na to smaczne i sycące danie z kurczaka, białej fasoli i kilku innych warzyw, które pewnie masz pod ręką.
Rodzina prosi mnie o to ciasto raz w tygodniu. Jest tak dobre, że robię od razu 2 blaszkiJak zrobić potrawkę z kurczaka i białej fasoli?
Składniki:
- 2 nieduże piersi z kurczaka
- 200 g białej fasoli
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od umycia, oczyszczenia mięsa i pokrojenia go w kostkę. Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Białą fasolę wcześniej namocz (nawet na noc), cebulę pokrój w kostkę, paprykę – w cienkie paseczki, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę pokrój w plasterki i posiekaj koperek. Jeśli nie masz któregoś składnika pod ręką, nic nie szkodzi. Niezbędne minimum to kurczak i fasola.
Następnie rozgrzej olej na patelni, po 5 minutach cebulę, po chwili dodaj czosnek, a potem pokrojone mięso. Wszystko podsmażaj przez kilka minut i zdejmij z patelni. Włóż białą fasolę, paprykę i marchewkę. Przez chwilę podsmażaj, potem wlej wodę i duś pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj składniki, które wcześniej podsmażałaś na patelni.
Potrawka, że palce lizać!
Wymieszaj wszystkie składniki, dołóż masło i duś jeszcze na małym ogniu do pełnej miękkości mięsa. Pod koniec dodaj śmietankę, koperek i dopraw do smaku. Podduś jeszcze przez moment, żeby sos miał jednolitą konsystencję i oblepił wszystkie składniki. Danie od razu możesz podawać. Kurczak znakomicie smakuje z duszonymi warzywami, a całości dopełnia apetyczna śmietanka z koperkiem.
Taki obiad cała rodzina zje z przyjemnością. Przygotowanie dania jest proste, szybkie i taki obiad zrobisz na jednej patelni. Więcej garnków nie jest tu potrzebnych. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić młodą kapustę z pieca z pysznymi dodatkami. Podawaliśmy przepis na efektowane i smaczne pierogi w trzech kolorach.
Źródło: urwiswakcji.pl