Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję w plasterki kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Taki szaszłyk jest hitem przyjęcia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.05.2024 14:20

Kroję w plasterki kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Taki szaszłyk jest hitem przyjęcia

szaszłyk
Fot. Canva/rlat

Koniecznie wypróbuj przepis na te fantastyczne szaszłyki. Są zupełnie inne dzięki prostym i tanim składnikom. Podane na spotkanie ze znajomymi, zachwycą każdego. Przepis i przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu przekąska uda się za każdym razem. 

Szaszłyk nie tylko z kawałkami mięsa

Szaszłyk to świetna propozycja na przekąskę z grilla. Przygotowuje się bardzo łatwo, a połączenie smaków jest doskonałe. W dodatku za danie składa się zarówno z mięsa, jak i warzyw. Czy może być coś jeszcze lepszego?

Większość szaszłyków przygotowywana jest z piersi kurczaka lub wołowiny i warzyw, zupełnie inaczej jest w tym przypadku. Zastąpimy je kiełbasą. To ciekawa alternatywa, szczególnie że w połączeniu z innymi składnikami, które poznasz z dalszej części artykułu, stworzy ona doskonały smak. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. 

plastry cukinii.jpg
Fot. Canva/sergioph
Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś

Proste składniki

Jak już wiesz, jednym ze składników jest kiełbasa. Oprócz niej będziesz potrzebować dwa, tanie warzywa oraz przyprawy. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej, więc sprawdź, co jest niezbędne i zaczyna myjmy. 

Składniki:

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 1 duża cukinia 
  • 6 młodych ziemniaków
  • olej
  • mielona papryka słodka
  • granulowany czosnek (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

Przepis na szaszłyki

Kiełbasę pokrój w plastry. Mają mieć grubość centymetra. W taki sam sposób pokrój obrane ziemniaki oraz umytą cukinię. Plastry ziemniaków, cukinii i kiełbasy umieść w misce. Wlej odrobinę oleju i wsyp mieloną paprykę, granulowany czosnek, pieprz, sól. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy przeniknęły w warzywa i kiełbasę.  

Plastry składników naprzemiennie nabija na drewniany lub metalowy patyczek do szaszłyków. Czynność powtarzaj do momentu wykończenia produktów. Szaszłyki piecz na niewielkim ogniu na grillu lub patelni grillowej obracając, aż ziemniaki będą dobre. Przed zdjęciem możesz posypać jeszcze ulubionymi ziołami. Podawaj podczas przyjęcia ze znajomymi, a będą zachwyceni smakiem. Sprawdź przepis na pieczoną kaszankę  oraz dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych

szaszłyki.jpg
Fot. Canva/rlat