Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe
Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.
Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?
Powiązane
Wystarczy mały błąd i kluski śląskie będą twarde. Wszystko przez ziemniaki i proporcje
Kiełbasa z piekarnika smakuje jak z grilla. Wszystko dzięki 1 konkretnej przyprawie
Moje ogórki wychodzą aromatyczne i chrupiące. Stosuję do nich tę sztuczkę, działa za każdym razem
Zapomnij o szybko psującym się czosnku. 1 tani produkt zapewni mu świeżość na długo
Dodaję do ogórków kiszonych składnik prosto z lasu. Nic tak nie wpływa na ich smak
Dasz radę rozpoznać wszystkie owoce ze zdjęć? Rosną w polskich ogrodach
Najnowsze
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników
Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości
Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka
Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą bardziej soczyste i pełne smaku
Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.
Nacinam pałki z kurczaka i duszę w tym sosie. W kilka chwil mam pyszny obiad na każdą kieszeń
Polecane
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe
Żadna bułka tarta. Jest 100 razy lepszy sposób na fasolkę szparagową, spróbujesz i podziękujesz
Wachowicz pokazała jak przechowuje truskawki. Nie plesnieją i długo zachowują świeżość
Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj
Znajoma kucharka doradziła mi czym doprawić rosół. W życiu bym nie wpadł na taki dodatek
Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Strzelczyk powiedział całą prawdę
W ten sposób rozmrozisz mięso w 5 minut. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie
Nasze babcie kochały te owoce, ale ich liście są jeszcze cenniejsze. Napar z nich ma potężne działanie
Popularne
Obrywać pędy czosnku czy nie? Robi różnicę w wielkości główek
Czy można jeść pestki od czereśni?
1 składnik wystarczy, by truskawki pięknie dojrzewały na balkonie. Zbierzesz całą łubiankę
Zrób ten oprysk, gdy pomidory zaczną kwitnąć. Będzie mnóstwo owoców
Dlaczego liście ogórków i pomidorów żółkną?
Usuń z grona, a krzak pomidora skupi się na owocach. Wyrosną olbrzymy
Tych warzyw nie sadź w miejscu po rzodkiewce. Będą marne plony
Sałata ma gorzki posmak? To przez błędy w uprawie
Chcesz większe zbiory borówki? Proste, złote rady