Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie
![ciasto na pierogi z maślanką](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_na_pierogi_z_maslanka_8004070682.jpg)
Wciąż nie został rozstrzygnięty spór dotyczący zimnej lub gorącej wody w cieście na pierogi, a już składnik ten ma nowego przeciwnika. Pierogi z ciasta, do którego w ogóle nie lejemy wody, mają szansę stać się twoimi ulubionymi.
Idealne ciasto na pierogi
Idealne tradycyjne ciasto na pierogi to mąka, jajko i woda. Ta ostatnia powinna być gorąca (rozstrzygnijmy ten spór raz na zawsze!), bo taka zaparza mąkę i sprawia, że ciasto staje się elastyczne. A dzięki temu pierogi lepiej się sklejają i nie gubią farszu.
Jednak jeśli chodzi o aktywację zawartego w mące glutenu, woda nie jest w ogóle potrzebna. Dostateczna jej ilość znajduje się w maślance, która będzie miała dla pierogów zbawienne efekty.
Maślanka w cieście na pierogi
Podobnie jak kefir czy zsiadłe mleko, maślanka jest produktem kwaśnym. Zawarte w niej kwasy aktywują gluten i doskonale napowietrzają ciasto. Dzięki temu staje się ono sprężyste i nie rozpada się pod wpływem farszu. Wlewając napój do mąki należy dawkować go ostrożnie, by nie przegapić momentu, kiedy ciasto będzie miało odpowiednią gęstość.
Składniki
- ½ kg mąki
- Ok. ½ l maślanki
- Sól
Ciasto na pierogi z maślanką
Cała sztuka to właśnie znalezienie odpowiednich proporcji. Maślanki sprzedawane w naszych sklepach różnią się między sobą, trudno podać więc uniwersalny przepis.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Do wgłębienia w mące wlewamy powoli maślankę i stopniowo, delikatnie mieszamy. Może się okazać, że nie zużyjemy całego produktu lub będziemy potrzebować nieco więcej.
Wyrobione ciasto o odpowiedniej konsystencji zwijamy w kulkę i owijamy folią spożywczą. Powinno odpoczywać co najmniej 15 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placki, szklanką wykrawamy odpowiednie koła, faszerujemy i zaklejamy pierogi.
Pierogi w cieście na maślance gotujemy podobnie jak zwykłe, przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami Heni Foks i napar z liści morwy.
![maślanka](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi2_c515ba71bc.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![szyld dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino1_f2abc5d740.jpg)
![zupa pokrzywowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_a4991d1dcd.jpg)
![jajka po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_3df867c9c2.jpeg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![łyżki](https://images.iberion.media/images/origin/lyzki_2445309b87.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_e2206be19c.jpg)
![ryba z frytkami](https://images.iberion.media/images/origin/smazalnia1_d3331dc39e.jpg)
![brudna kuchenka](https://images.iberion.media/images/origin/brudna_kuchenka_8a106f4b50.jpg)
![ogród](https://images.iberion.media/images/origin/ogrod_2441f2524e.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![dżemy](https://images.iberion.media/images/origin/dzemy_3671689a88.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![Mleko i ogórki - czy to dobre połączenie](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_b11ccbb163.png)
![Siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/Siemie_lniane_ab3bcf7f97.jpg)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![napoje w lodówkach](https://images.iberion.media/images/origin/napoje_w_lodowkach_4a3557d896.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)