Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Coq au vin, czyli kurczak w winie
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:47

Coq au vin, czyli kurczak w winie

Coq au vin, czyli kurczak w winie
pixabay.com

Przygotuj proste, ale bardzo efektowne danie z kuchni francuskiej. Coq au vin, czyli kurczak w winie. Najlepiej sprawdzi się na niedzielny obiad, ale także na specjalne okazje.

Coq au vin - skąd pochodzi przepis?

Kurczak w winie, czyli coq au vin, jest to danie pochodzące z kuchni francuskiej. Czy je znasz? Jeśli chcesz we własnej kuchni przygotować coś specjalnego, będzie to doskonały wybór. To danie zachwyci każdego, jest idealną propozycją na świąteczny, rocznicowy, wielkanocny czy urodzinowy obiad. 

Jak smakuje coq au vin?

Smak tego dania jest naprawdę niesamowity. Każdego zachwyci, smak wina nie wybija się na pierwszy plan, więc spokojnie ta potrawa może być podana nawet wtedy, kiedy nie przepadasz za tym trunkiem. Delikatne mięso marynowane przez wiele godzin w winie, a następnie duszone z tłustym boczkiem, warzywami, pieczarkami i cebulą przypomina w smaku dania z dziczyzny. Coq au vin jest bardzo kruche, aromatyczne, ma także naturalny sos, który wytwarza się podczas pieczenia. 

Coq au vin - trudność przygotowania

Czy przygotowanie tego przepisu jest trudne? Ani trochę! Jeśli będziesz krok o krok postępować zgodnie z przepisem, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem. Szczególną uwagę należy zwrócić na czas pieczenia oraz na czas marynowania kurczaka w winie. To tutaj tkwi cały sekret jego soczystości. Ale jeśli nie uda ci się za pierwszym razem, to nic straconego - pomimo błędów na pewno będzie smakować naprawdę wybornie! 

Czas przygotowania coq au vin

Ta potrawa potrzebuje trochę więcej czasu na przygotowanie. W porównaniu do innych przepisów wymagane przede wszystkim jest marynowanie w winie, co zajmuje kilka godzin. Dla tego wyjątkowego smaku warto jednak poczekać! Przygotowanie tego dania najlepiej zacząć dzień wcześniej, dzięki temu mięso będzie miało wystarczająco dużo czasu, aby się porządnie zamarynować w winie. 

Tagi: