Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak gotować ryż?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.09.2021 02:00

Jak gotować ryż?

Gotowany ryż
canva/travellinglight

Ryż jest niezwykle popularnym i lubianym dodatkiem do dań na całym świecie. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, warzywami, sałatkami na zimno. Ryż smakuje doskonale również z jogurtem i ulubionymi owocami. Poznaj kilka prostych kroków, dzięki którym ugotujesz doskonały, sypki ryż do każdego dania.

Wyróżnia się wiele rodzajów ryżu, między innymi biały, długoziarnisty, brązowy, jaśminowy, basmati. Ryż różni się kolorem, strukturą oraz długością gotowania. Rodzaj ryżu wybierz na podstawie potrawy, jaką chcesz ugotować, np: do curry najlepszy będzie ryż jaśminowy lub basmati, do risotto - arborio.

Ryż jest źródłem węglowodanów, które są dobrze przyswajane przez nasz organizm. Zawiera dużą ilość błonnika, jest lekkostrawny i mało kaloryczny, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z problemami trawiennymi i na diecie. Ponadto ryż nie posiada glutenu, dzięki czemu jest w pełni bezpieczny dla chorych na celiakię alergie pokarmowe.

Jak ugotować ryż na sypko?

Do przygotowania ryżu na sypko, potrzebujesz:

  • szklankę lub torebkę ryżu

  • 0,5 - 0,7 l wody

  • 3 łyżki oleju

  • łyżeczka soli

Jeśli gotujesz ryż do curry lub innej orientalnej potrawy, do gotującej się wody wsyp łyżeczkę kurkumy. Przyprawa sprawi, że ryż będzie miał bardziej wyraźny smak i nabierze ładnego, żółtego koloru.

Jak gotować ryż?

Krok 1: płukanie ryżu. Niezależnie od tego, czy gotujesz ryż z torebki, czy z większego opakowania, produkt musi być przepłukany na sicie pod zimną, bieżącą wodą.

Krok 2: ugotuj wodę, dodaj sól i olej. Olej sprawi, że ryż nie będzie się kleił i będzie doskonale sypki.

Krok 3: do gotującej się wody wsyp ryż, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu bez zdejmowania pokrywki.

Krok 4: daj ryżowi odpocząć i zmięknąć. Po 15 minutach wyłącz gaz i odstaw na 10 minut, nie zdejmując pokrywki. Ryż wchłonie nadmiar wody i zmięknie.