Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.05.2024 12:56

Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

placki ziemniaczane
fot. Canva

Oto nie typowy przepis na placki ziemniaczane. Potrawa ta wychodzi według tego przepisu w zupełnie klasycznej postaci, mimo że nie dodajemy do niej mąki. Warto wypróbować ten wariant. Placki ziemniaczane to w końcu proste, szybkie danie, należące do klasyki polskiej kuchni.

Placki ziemniaczane bez mąki

Mąka to problematyczny produkt, i to nie tylko dla osób, które celiakia wysyła na dietę bezglutenową. Wielu z nas może decydować się pomijać mąkę – ze względu na obawę przed nietolerancją albo z innych powodów dietetycznych. Rzeczywiście, mocno oczyszczona, standaryzowana mąka pszenna to coś, bez czego z powodzeniem można się obejść.

Jak przyrządzić placki ziemniaczane bez mąki? Robi się je tak samo, jak te z mąką. Tylko nie używa się mąki. Proste? Oczywiście, że proste – pod warunkiem, że pamiętamy o jeszcze jednej, niezwykle ważnej czynności.

złociste placki ziemniaczane
fot. Canva
Ten chleb piekę tylko z siemienia i białek. Nie ma grama glutenu, nadaje się dla diabetyków i jest pyszny

Dobrze odciśnij ziemniaki

Czynnością tą jest wybór odpowiednich ziemniaków i dokładne ich odciśnięcie. Ziemniaki, które wybieramy do takiej potrawy, powinny należeć do tzw. typu kulinarnego C. Oznacza to wysoką zawartość skrobi i małą wodnistość kartofli. Szukamy więc odmian takich jak Honorata, Jurata, Lady Claire czy Melody. Lista możliwych wariantów jest jednak długa, najlepiej więc szukać oznaczenia „typ C” lub informacji, że dane ziemniaki są mączyste albo że są przeznaczone na kluski.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków typu C
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Masło klarowane do smażenia

Mączyste ziemniaki na placki

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na sitko lub do miski wyłożonej tetrową ściereczką. Ze ściereczki takiej formujemy sakiewkę i skręcamy mocno, by wyżąć ziemniaki z nadmiaru wody. Im bardziej pozbawione ziemniaczanego soku, tym lepiej będą się kleić i dawać smażyć.

Cebulę i czosnek również ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę, pilnując, by dokładnie wymieszać ziemniaki z cebulą.

Masę przyprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz nakładamy porcjami ziemniaczaną masę. Smażymy z obu stron, aż placki będą złociste. Podajemy z łyżką śmietany albo jako dodatek do gulaszu.

Wypróbuj też przepisy na makaron z truskawkami i gołąbki inspirowane wschodnią przekąską.

placki ziemniaczane na talerzu
fot. Canva