Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt? Chodzi o ocet
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.05.2022 20:57

Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt? Chodzi o ocet

Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt?
canva/imagedepotpro

Biszkopt to dość wymagające ciasto, często opada, kruszy się lub wcale nie wyrasta. Wystarczy jednak, że do ciasta dodasz odrobinę octu spirytusowego, a biszkopt zawsze będzie puszysty i pięknie wyrośnięty. Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt?

Biszkopt z dodatkiem octu wychodzi świetnie za każdym razem. Ocet doskonale rozpulchnia ciasto, sprawiając, że nasze wypieki są bardzo puszyste i rewelacyjnie wyrośnięte. Ocet wymieszaj z żółtkami i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do pozostałych składników.

Pamiętaj również, aby nigdy od razu nie wyciągać biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól mu stopniowo stygnąć. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że delikatne ciasto opadnie lub się pokruszy.

Biszkopt to rewelacyjna baza do tortów. Wyrośnięte blaty sprawią, że torty przełożone kremami będą jeszcze wyższe i piękniejsze. Z biszkoptem zrobisz również inne ciasta, np. wiosenne ciasto z truskawkami i galaretką, jest pyszne i lekkie.

Przepis na puszysty biszkopt

Składniki:

  • 7 łyżek mąki typ 450

  • 6 jajek

  • 1 łyżka octu spirytusowego

  • pól łyżeczki proszku do pieczenia

  • 7 łyżek cukru pudru

  • szczypta soli

Jak zrobić biszkopt?

Białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę, następnie stopniowo dosypuj cukier i miksuj, aż piana będzie lśniąca, a cukier dobrze się rozpuści.

W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem, następnie dodawaj stopniowo do piany. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj przesianą mąkę i całość mieszaj delikatnie łyżką.

Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz około 35 minut, do suchego patyczka.

Wyrabianie ciasta na biszkopt

Źródło zdjęcia: canva/ vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl