Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak w orzechowej panierce
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Kurczak w orzechowej panierce

Kurczak w orzechowej panierce
pixabay.com

Kurczak w orzechowej panierce - składniki

  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,

  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze,

  • 1/4 szklanki mąki pszennej,

  • olej roślinny do smażenia,

  • 1 jajko, roztrzepane,

  • 2 łyżki masła.

Sos z granatów:

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebulki,

  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

  • świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu,

  • 1/3 szklanki białego wina,

  • 2 łyżeczki miodu,

  • 4 łyżki wyłuskanych ziaren granatu.

Dodatki:

  • sałatka z rukoli,

  • biały ryż

undefined

Przygotowanie kurczaka w orzechowej panierce

Przygotuj sos z granatów. Wlej wino do garnka, dodaj cebulę i delikatnie gotuj, aż większość płynu odparuje. Wlać bulion drobiowy, sok z granatów i gotować około 5 minut, aż sos zmniejszy się o połowę. Dodaj miód i gotuj, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj z pestkami granatu i dopraw świeżym czarnym pieprzem.

Pierś kurczaka przekrój w poprzek i roztłucz tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Oprósz solą, obtocz w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.

Rozgrzej na  patelni 1 łyżkę masła i kilka łyżek oleju roślinnego. Smaż piersi przez 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.

Tagi: